UXDE dot Net Wordpress Themes

Infiintare firma – Intrebari si raspunsuri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Gasiti toate raspunsurile la intrebarile cele mai frecvente legate de procedura pentru infiintare firma din ghidul util de mai jos. Constituiti dosarul de inregistrare in cel mai scurt timp urmarind urmatoarele etape necesare pentru intemeierea unei afaceri.

 • Care sunt cele mai frecvente forme juridice alese de tinerii inreprinzatori?

Cele mai frecvente forme juridice alese de tinerii intreprinzatori care doresc sa infiinteze o firma sunt : S.R.L (societate cu raspundere limitata) si S.N.C. (societate in nume colectiv). Insa cunoastem si alte forme juridice care pot fi alese pentru o societate comerciala precum: S.A. (societate pe actiuni), S.C.S. (societate in comandita simpla) si S.C.A. (societate in comandita pe actiuni).

Alegerea formei juridice se va face pe baza obiectivelor principale pe care doreste sa le realizeze intreprinzatorul. Fiecare forma juridica are avantajele si dezavantajele ei.

 • Cum se redacteaza Actul Constitutiv al unei societati cu raspundere limitata (S.R.L.) sau al unei societati pe actiuni (S.A.)?

Actul Constitutiv al unei societati comerciale clarifica relatia dintre asociati si administrator. Mai mult acest document specifica daca administratorul are dreptul sa infiinteze un alt punct de lucru sau are dreptul sa vinda sau sa achizitioneze imobile in numele intreprinderii cu sau fara aprobarea asociatilor.

Actul Constitutiv al unei firme va contine urmatoarele clauze:

– datele personale (nume, prenume, data nasterii, domiciliul), codul numeric personal si  cetatenia asociatilor;

– denumirea, codul unic de inregistrare sau numarul de inregistrare in Registrul Comertului, sediul si nationalitatea asociatilor firmei (in cazul in care aceste persoane sunt persoane juridice);

– denumirea, emblema, sediul social si forma juridica a societaii comerciale;

– obiectivul principal si obiectivele secundare de activitate;

– capitalul social si aportul fiecarui asociat in natura sau numerar;

– valoarea aportului in natura si modelul de evaluare;

– data exacta la care se va varsa integral capitalul social al intreprinderii;

– valoarea nominala si numarul partilor sociale respectiv numarul partilor asociale ale fiecarui asociat pentru aportul sau;

– datele personale ale administratorului/administratorilor, obligatiile si drepturile acestor persoane;

– partea ce revine fiecarui asociat  la pierderi si la beneficii;

– sediile secundare precum: agentiile, sucursale sau reprezentante;

– durata intreprinderii respectiv modul de lichidare sau dizolvare al firmei.

In cazul unei societati pe actiuni (S.A.) Actul Constitutiv va mai contine urmatoarele clauze:

– capitalul social depus de fiecare asociat/actionar nu va putea fi mai mic de 30% din cel stabilit, restul sumei fiind varsat in max. un an de la data inmatricularii societatii comerciale;

– precizarea daca actiunile sunt la purtator sau sunt nominative;

– daca exista mai multe categorii de actiuni se va specifica valoarea nominala, numarul si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni;

– specificarea garantiei depuse de administrator;

– datele personale, cetatenia si domiciliul cenzorilor in cazul persoanelor fizice respectiv denumirea, nationalitatea si sediul cenzorilor in cazul persoanelor juridice.

 • Ce acte se pot incheia pana la momentul inmatricularii societatii comerciale in Registrul Comertului?

Persoana juridica poate incheia contracte si alte acte de la momentul redactarii Actului Constitutiv al intreprinderii dar numai in cazul in care aceste documente sunt necesare pentru a inregistra firma in Registrul Comertului. Prin consecinta, se poate incheia un contract de inchiriere a unui imobil sau spatiu comercial.

 • Cat este capitalul social minim al unei societati cu raspundere limitata (S.R.L.) sau al unei societati pe actiuni (S.A.)?

Capitalul social minim al unei societait cu raspundere limitata (S.R.L.) este de 200 RON respectiv pentru o societate pe actiuni (S.A.) este de 25.000 euro.

 • Ce trebuie facut in cazul in care unul dintre actionarii unei S.A. decedeaza iar actiunile sunt nominative? Cum se transfera actiunile mostenitorilor sai?

In cazul decedarii unui asociat dintr-o societate pe actiuni se va deschide succesiunea. Prin efectuarea partajului succesoral mostenitorii persoanei decedate vor deveni proprietari exclusivi si se va elibera un certificat de mostenitor pentru aceste persoane. Pe baza acestui document mostenitorii pot solicita inscrierea lor in registrul actionarilor.

 • Cum se face excluderea unui asociat dintr-o societate comerciala?

Legea 31/1990 prevede procedura legala pentru excluderea unui asociat. Excluderea unui asociat se poate face in cazul societatilor in nume colectiv (S.N.C.), societatilor cu raspundere limitata (S.R.L.) respectiv in cazul societatilor in comandita simpla (S.C.S.).

In cazul societatilor pe actiuni nu pot fi exclusi asociatii comanditari numai cei comanditati. La cererea oricarui asociat sau a societatii se va pronunta o sentinta judecatoreasca care prevede excluderea asociatului. Asociatii unei societati pe actiuni nu pot fi exclusi numai in cazul in care nu au achitat plata varsamintelor pe care le datoreaza intreprinderii in termenul legal si au fost somati conform legislatiei in vigoare.

 • Cum se poate retrage un asociat dintr-o societate cu raspundere limitata?

Un asociat al unei societati cu raspundere limitata se poate retrage in situatiile prevazute de Actul Constitutiv al firmei sau la acordul celorlalti fondatori. Insa in cazul in care persoana respectiva nu obtine acordul unanim al celorlator asociati retragerea se poate realiza numai pe baza unei sentinte judecatoresti. Partea din patrimoniul social care ii va reveni persoanei care se retrage din societatea comerciala va fi stabilita de asociati sau in anumite cazuri de instanta de judecata.

 • Care sunt formalitatile in cazul retragerii unui asociat dintr-un S.R.L.?

Se vor face modificari in Actul Constitutiv al societatii comerciale prin incheierea unui act aditional in care se mentioneaza retragerea unui asociat din intreprindere respectiv modificarile in capitalul social si in modul impartirii pierderilor si a beneficiilor intre ceilalti asociati. Actul aditional se va autentifica de catre un notar public si se va depune la oficiul Registrului Comertului dupa care se va publica in Monitorul Oficial.

 • Care sunt consecintele neinregistrarii actelor modificatoare al unui S.R.L. la Registrul Comertului?

In situatia in care asociatii nu respecta dispozitiile legii privind inregistrarea actelor modificatoare de Registrul Comertului efectele acestor documente nu se vor aplica in raport cu ceilalti asociati.

 • Care sunt avantajele platii prin ordin de plata sau prin bilet la ordin de catre debitor?

Plata prin bilet la ordin are mai multe avantaje fiindca in cazul in care debitorul nu si-a platit datoria, creditorul poate sa se adreseze unei instante de judecata pentru a cere investirea acestui bilet la ordin cu formula executorie. Astfel instanta va putea sa treaca la procedura executarii silite a debitorului.

 • Ce este mai bine pentru extinderea activitatii societatii: infiintarea unei sucursale sau filiale?

Diferenta este faptul ca sucursalele nu au personalitate juridica proprie, prin consecinta raspunderea se va extinde asupra societatii comerciale. Pe de alta parte, filialele au personalitate juridica astfel participa la operatiunile juridice in nume propriu ca o societate comerciala distincta. Insa societatea comerciala din care s-a format filiala va detine majoritatea capitalului social.

In Actul Constitutiv al intreprinderii se vor preciza modalitatile pentru a infiinta sucursale. Sucursalele se inregistreaza de catre oficiul Registrului Comertului din localitatea in a carei arie de competenta teritoriala se afla sucursala.

 • O persoana poate deveni creditor pentru societatea comerciale in care detine calitatea de asociat?

Asociatii unei intreprinderi au dreptul sa incheie acte de imprumut cu alte persoane juridice. Legea nu are nicio reglementare care sa interzica incheierea unui act de imprumut intre societatea comerciala si asociat.

 • Care este diferenta intre un S.N.C. si un S.R.L.?

Diferentele intre un S.N.C. si un S.R.L. sunt defapt valoarea capitalului social respectiv raspunderea fiecarui asociat. In cazul societatilor in nume colectiv creditorii pot actiona impotriva asociatilor respectiv nu exista o limita minima pentru capitalul social. Pe de alta parte, in cazul societatilor cu raspundere limitata asociatii au o raspundere limitata iar capitalul social minim este prevazut in normele legislative.

 • Asociatiile familiarle si persoanele fizice autorizate au dreptul sa angajeze personal?

Legislatia in vigoare nu contine o prevedere expresa pentru aceste situatii. Insa exista mai multe prevederi legale care contin mentionari referitoare la contractele de munca incheiate de P.F.A. sau asociatiile familiale precum si alte dispozitii privind categoriile de angajatori. Din aceste prevederi reiese faptul ca asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate sunt considerate angajatori. Prin consecinta, pot angaja personal.

 • Cum se dizolva o societate comerciala care nu a reusit sa-si majoreze capitalul social la suma minima prevazuta de legislatia in vigoare?

Conform legislatiei in vigoare in cazul in care o intreprindere nu a reusit sa-si majoreze capitalul social conform normelor legislative, dizolvarea poate fi ceruta de Ministerul Finatelor, de Camera de Comert si Industrie sau orice alta persoana interesata.


Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de infiintarea unei firme si tot o data va ofera serviciul de gazduire sediu social in Bucuresti.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

 

Discussion 6 Comments

 1. Dana

  Buna ziua.

  Va deranjez cu o intrebare la care nu am gasit raspuns in cele mentionate de dvs.
  In cazul unui divort, intre persoana X si persoana Y, insa fara un partaj al bunurilor acumulate pe perioada casniciei, daca persoana X doreste sa isi infinteze firma cu sediul la adresa imobilului comun al celor 2 parti, ce are nevoie de la persoana Y pt a obtine asta? am inteles ca s-a modificat legea SRL-urilor si ar avea nevoie de mai mult decat acordul acestuia. Este real?

  Va multumesc anticipat si sper ca am fost destul de clara! 🙂

  O zi buna sa aveti!

  • Av. Leonte

   Pentru stabilirea sediului social al societatii la imobilul bun comun al sotilor este necesar ca in contractul (comodat sau inchiriere) ce se va incheia cu societatea sa figureze ambii proprietari (in speta sotii).

 2. Iuliana

  Cum se poate excluderea unui asociat din firma care are un procent de 0.05la suta .mentionez ca divortul si partajul sa terminat dar nu vrea sa dea si semnatura pt excluderea din firma nu a contribuit cu nimic la aceasta firma

 3. Raluca

  Buna ziua,

  Pentru a infiinta un SRL cu cod CAEN 8559 – Alte forme de invatamant, ce pregatire profesionala am nevoie ?

  Am terminat Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale in cadrul Universitatii Romano-Americane Bucuresti – specializarea Finante, detin certificat de absolvire al unui curs de Manager in activitatea de turism + certificat de competente lingvistice pentru ENGLEZA si un certificat de Competente Antreprenoriale.

  Vreuna din specializarile sau cursurile mai sus enumerate ma pot ajuta sa deschid un SRL CAEN 8559 ?

  Intentionez sa deschid un centru pentru cursuri de limba engleza pentru copii, ateliere de creatie pentru copii si mai tarziu, cursuri de formare profesionala pentru adulti.

  Multumesc,

  • Av. Leonte

   Pentru a va putea da un raspuns corect spetei dumneavoastra am nevoie de mai multe detalii si in acest sens va rog ma sunati Luni-Vineri la tel: 0722 236 175 intre orele 11-18. Va rog sa tineti cont de faptul ca oferim servicii juridice doar in Bucuresti si Ilfov.


   Cu stima,
   Av. Leonte Oana Madalina

   Tel: 0722 236 175
   Email: office@avocat-firme.info
   Site: http://www.avocat-firme.info

 4. nicolae

  fiul proprietarului, care locuieste permanent la adresa respectiva poate incheia un contract de comodat pentru un spatiu din locuinta pe care o ocupa ?

Leave a Reply