UXDE dot Net Wordpress Themes

Cesiune parti sociale

Cesiunea de parti sociale presupune transmiterea partilor sociale catre una sau mai multe persoane care, prin aceasta modalitate, vor capata de la acel punct inainte calitatea de asociati la firma respectiva. Cesiunea se realizeaza printr-un act juridic oneros si cu ajutorul unui contract de cesiune de parti sociale incheiat intre doua parti. Prima parte este constituita din asociatul care actualmente detine partile sociale si care urmeaza sa le cedeze, iar a doua parte este persoana care le va primi, devenind astfel asociatul firmei.

Cesionarea partilor sociale se poate realiza in doua moduri: prin achitarea valorii nominale ale acestora, care este de altfel mentionata in Actul Constitutiv al societatii sau prin achitarea unei valori mai mari decat cea mentionata in Actul Constitutiv, caz in care va trebui sa plateasca si valoarea adiacenta a impozitului. Acest impozit se calculeaza in cuantum de 16%, procent aplicabil diferentei dintre valoarea nominala a partilor sociale si valoarea la care ele sunt achizitionate.

Un element important pe care ar trebui sa il aveti in vedere este ca, pentru ca procesul sa fie opozabila unei a treia persoane, straina de contract, cesiunea partilor sociale trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, si publicata in Monitorul Oficial.

Documentatie necesara

In randurile care urmeaza, va vom prezenta documentatia necesara, precum si etapele pe care va trebui sa le urmati pentru transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii dumneavoastra.

Acestea sunt cererea de depunere si mentionare acte, documentatia care dovedeste platirea taxelor aferente, precum si imputernicirea avocatiala speciala, in forma sa autentica, serviciu de care ne putem ocupa noi cu cea mai mare usurinta.

Pentru cesiunea de parti sociale veti mai avea nevoie de cererea de inregistrare in original si de dovada publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor saua deciziei asociatului unic, dupa caz, a carei dovezi se obtine la ONRC.

Nu trebuie lasat din vedere contractul de cesiune, in original, precum si copiile dupa actele de identitate ale persoanelor fizice implicare in cesiune sau, daca este cazul, certificatele de inregistrare ale persoanelor juridice carora le se transmit partile sociale.

Documente adiacente ar fi declaratiile pe proprie raspundere, specimenul de semnatura, care se obtine de la orice notar public, insa numai in cazul in care se schimba administratorul societatii, certificatele de cazier fiscal, obtinute la Registrul Comertului, pentru cei care intra in societate, precum si dovezile privind achitarea taxelor si tarifelor aferente.

Declaratiile pe proprie raspundere mentionate anterior se realizeaza de catre asociatul unic sau de catre viitorii asociati sau de catre noul administrator caruia urmeaza sa i se transmita partile sociale in chestiune. Acestea trebuie sa ateste faptul ca persoanele in cauza indeplinesc conditiile legale pentru demersul legal la careurmeaza sa ia parte.

Cererile trebuie sa fie in original si atestate de catre un avocat. De acest serviciu, de consultanta juridica in ceea ce priveste cesiune parti sociale, precum si de tot ceea ce tine de infiintare firma si nu numai, cabinetul noastru de avocatura va sta la dispozitie pentru a rezolva orice demers din aceasta sfera cu rapiditate si profesionalism.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.00 out of 5)

Loading...Loading...