UXDE dot Net Wordpress Themes

Cand si cum poate fi exclus un asociat dintr-o societate comerciala?

in Blog, Informatii Registrul Comertului / No Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...Loading...

 
Incalcarea prevederilor stabilite in Actul Constitutiv al firmei poate duce la excluderea asociatului. Cand si cum poate fi exclus un asociat dintr-o societate comerciala? Potrivit procedurii prevazute in art. 222-225 din Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor comerciale excluderea unui asociat se va face dupa pronuntarea unei sentinte definitive de o instanta.

La cererea unui alt asociat sau a societatii se va pronunta sentinta judecatoreasca care va fi depusa la Oficiul Registrului Comertului in termen de 15 zile pentru ca hotararea sa se publice la cererea societatii comerciale in Monitorul Oficial, Partea a IV-a. Sentinta irevocabila potrivit art. 223, alin 3. din Legea nr.31/1990, va contine toate detaliile referitoare la participarea fiecarui asociat la capitalul social al intreprinderii.

Un asociat poate fi exclus dintr-o societate comerciala in cazul in care asociatul:

– fara acordul scris al celorlati asociati foloseste bunurile, creditul sau capitalul social al firmei in folosul unei alte persoane sau pentru propriile interese si nu in interesul societatii comerciale;
– in calitate de administrator comite frauda si creste daunele societatii comerciale respectiv se foloseste de semnatura sociala in folosul altor persoane sau in folosul sau;
– refuza sa indeplineasca obligatiile precizate in Actul Constitutiv legat de aportul social;
– devine legalmente incapabil sau se afla in stare de faliment;
– este asociat cu raspundere nelimitata in alte societati comerciale avand acelasi obiect de activitate;
– este responsabil pentru efectuarea unor operatiuni in contul altor persoane sau in contul sau in acelasi tip de comert sau unul foarte asemanator.

Potrivit prevederilor din Legea societatilor comerciale, dupa pronuntarea hotararii judecatoresti asociatul exclus va avea mai multe obligatii. Asociatul va avea dreptul la beneficiile firmei pana in momentul excluderii oficiale din societatea comerciala, el va raspunde de pierderi si nu va avea dreptul sa solicite lichidarea beneficiilor pana in data in care toate beneficiile nu vor fi repartizate conform precizarilor din Actul Constitutiv al firmei.

Potrivit art.225, alin 1. din Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor comerciale, asociatul exclus va raspunde pentru operatiunile juridice si comerciale efectuate de societate pana in momentul pronuntarii sentintei judecatoresti. Mai mult, asociatul exclus nu va putea folosi nici o parte din patrimoniul social numai o suma de bani in valoarea partii proportionale din acest fond.

Asociatul exclus nu va avea dreptul sa-si retraga partea din patrimoniul social in cazul in care firma are operatiuni comerciale in curs de executare. Persoana exclusa din societatea comerciala va trebui sa suporte toate consecintele acestor operatiuni juridice sau comerciale.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de procedura excluderii unui asociat dintr-o societate comerciala.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply