UXDE dot Net Wordpress Themes

Asociatii si Fundatii

Asociatiile si Fundatiile sunt asemanatoare din multe puncte de vedere, ca structura si functionalitate, insa au cateva deosebiri consistente. Cea mai importanta este aceea a obiectivelor: in timp ce asociatiile pot fi infiintate in scopuri de interes general sau comunitar, dar si in interes personal, nepatrimonial, al membrilor fondatori, fundatiile sunt dedicate exclusiv scopurilor permanent altruiste, astfel incat ele nu pot fi niciodata initiate pentru castigul fondatorilor lor. De asemenea, o asociatietrebuie sa aiba minim trei membri fondatori, in timp ce fundatia nu sufera delimitari de acest gen, ea putand avea un singul membru fondator.

1. ASOCIATIA

Asociatia ia fiinta prin inregistrarea acesteia in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa Judecatoriei in circumscriptia careia se ragaseste sediul viitoarei asociatii.

Prima etapa care tine de infiintarea unei asociatii este sa obtineti dovada disponibilitatii numelui pe care l-ati ales pentru aceasta, precum si rezervarea acestuia. Acestea se obtin la Ministerul Justitiei si sunt valabile pentru o perioada de maximum 3 luni.

Va trebui apoi sa obtineti spatiul care va avea rol de sediu si sa redactati documentele aferente (act de proprietate, contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere/comodat etc.) care dovedesc legalitatea drepturilor asociatiei asupra spatiului. Daca este vorba despre un bloc, va trebui sa obtineti de asemenea acordul scris al Asociatiei de proprietari si al vecinilor direct afectati de activitatea asociatiei, sub forma de tabel.

In baza documentelor ce tin de sediu si a copiilor dupa actele de identitate ale asociatilor, va trebui sa redactati apoi Actul Constitutiv si Statutul.

Odata cu constituirea asociatiei va trebui sa constituiti si patrimoniul acesteia, care trebuie sa aiba un cuantum cel putin egal cu salariul brut minim pe economie. La mazim 5 zile dupa achitarea taxelor aferente infiintariii asociatiei si depunerea dosarului cu documentele respective (plus cererea de inregistrare aferenta) la Judecatorie, asociatia dumneavoastra va intra in mod oficial in legalitate.

2. FUNDATIA

Fundatia se va inregistra de asemenea la Registrul asociatiilor si fundatiilor. Va trebui sa completati o cerere de inregistrare , la care veti adauga Actul Constitutiv, actele care dovedesc drepturile legale asupra spatiului cu functie de sediu, Statutul, dovada privind activul patrimonial, precum si dovada disponibilitati numelui ales (care se obtine, ca si in cazul asociatiei, de la Ministerul Justitiei). Odata dosarul completat astfel, in maximum o saptamana de la deunere, fundatia va fi inregsitrata in mod oficial.

O alta diferenta dintre asociatii si fundatii este cea care tine de patrimoniu, intrucat activul patrimonial al unei fundatii trebuie sa fie de 100 de ori mai mare decat salariul minim brut pe economie, exceptand cazurile in care scopul unic al fundatiei este de a colecta fonduri pentru alte fundatii sau asociatii.

Pentru toate demersurile care tin de infiintarea unei asociatii sau fundatii, cabinetul noastru de avocatura va sta la dispozitie.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info