UXDE dot Net Wordpress Themes

Etape infiintare firma

Daca ati luat deja decizia de a va deschide propria firma, atunci ar trebui sa stiti ca acesta nu este un proces atat de dificil precum pare, daca, bineinteles, aveti consultanta juridica necesara si urmati etapele corespunzatoare.

In materialul urmator cat si in tutorialul video va vom prezenta detaliat etapele pe  care trebuie sa le parcurgeti si de care trebuie sa tineti cont pentru a va putea infiinta  o firma rapid si fara prea mare bataie de cap.
Daca intampinati probleme in procesul de infiintare a firmei puteti apela la echipa noastra de specialisti pentru mai multe informatii juridice.

1. Alegerea obiectului de activitate

Infiintarea unei companii inseamna, in mod implicit, alegerea unui obiect de activitate, care se va realiza in conformitate cu noul cod CAEN, din anul 2008. Acesta va permite sa alegeti un singur obiect principal de activitate si un numar nelimitat de obiecte secundare.

2. Stabilirea formei juridice a societatii

In prezent exista in Romania 5 tipuri de forme juridice, prevazute de Legea 31/1990, dintre care puteti alege forma societatii dumneavoastra:

A. Societatea cu raspundere limitata (SRL) este, statistic vorbind, cea mai folosita forma juridica a activitatii comerciale din tara noastra. In cadrul acestui tip de societate asociatii nu sunt comercianti si raspund de eventualele datorii ale societatii numai in limita aporturilor.Infiintarea SRL solicita un capital de cel putin 200 de RON, capital divizat in parti sociale identice ca valoare, de minim 10 lei. Numarul asociatilor poate fi redus la unul singur, atata timp cat acea persoana nu este asociata la nicio alta societate.

B. Societatea in nume colectiv (SNC) se diferentiaza de SRL prin aceea ca de obicei asociatii sai au calitatea de comercianti si raspund in mod echitabil si nelimitat pentru actiunile
societatii.

C. Societatea in comandita simpla (SCS) este formata din asociati dintre care numai o parte au calitatea de comercianti. Acestia poarta numele de comanditati si raspund de datoriile societatii, intimp ce ceilalti, comanditarii, raspund numai pana la concurenta aporturilor subscrise de fiecare asociat.

D.Societatea pe actiuni (SA) este o forma juridica din ce in ce mai intalnita in Romania si principala forma juridica in Occident. Acest tip de societate presupune un numar de cel putin doi actionari si capitalul format din actiuni emise de societate. Actiunile au aceeasi valoare de minim 0,1 lei.

E.Societatea in comandita pe actiuni (SCA) este acel tip de societate cu capital format din actiuni, in care comanditatii poarta responsabilitatea datoriilor societatii, iar comanditariiraspund in limita aportului fiecaruia.

3. Alegerea si rezervarea numelui societatii. Daca v-ati decis asupra numelui societatii si planuiti rezervarea denumirii la ONRC, ar trebui sa recurgeti la trei variante, intrucat rezervarile sunt la nivel national si disponibilitatea numelui ar putea fi anulata. Aceasta disponibilitatea poate fi verificata insa si pe site-ul http://recom.onrc.ro.

4. Stabilirea emblemei societatii

Asociatii firmei sunt cei care aleg emblema societatii, care trebuie sa se deosebeasca de emblema altor societati si sa nu contina elemente commune cu institutii publice centrale sau locale. Emblema se va verifica la Registrul comertului, unde va primi dovada inregistrarii. Datorita acestui demers se va dobandi dreptul de folosire exclusiva.

5. Stabilirea sediului social al firmei

Pentru sediul social este nevoie de un contract de inchiriere sau comodat, realizat intre proprietarul spatiului respective si firma. In adaos, va fi nevoie de o copie dupa actul de proprietate a celui care pune la dispozitie spatiul pentru a fi sediu social pentru firma. Mai este posibila si varianta contractului de vanzare-cumparare, de asociere in participatiune, de leasing imobiliar, sau a certificatului de mostenitor. Ultimul element care nu ar trebui sa fie ignorat este acordul asociatiei de proprietari, care se obtine sub forma de tabel cu semnaturi. Daca sediul se va afla intr-o casa, nu este cazul sa obtineti acordul vecinilor. Firma noastra va poate facilita demersul stabilirii unui sediu social prin serviciul de gazuire sediu social.

6. Realizarea Actului  Constitutiv

Pentru acte de comert si pentru infiintare SRL este nevoie de incheierea unui Act Constitutiv. In acest demers ar trebui sa apelati la profesionisti specializati in acest domeniu. Acest document contine obiectul principal si obiectele secundare de activitate, din etapa 1, denumirea firmei, din etapa 3, numele asociatilor la firma, precum si numele celui care detine functia de Administrator, precum si perioada pe parcursul careia va detine aceasta functie. De asemenea, asociatii si administratoul vor da declaratii pe propria raspundere, conform carora nu au antecedente penale si au conditia legala necesara pentru functiile lor. Un avocat trebuie sa ofere data certa pentru documentele amintite anterior.

7. Depunerea la banca a capitalului social

Capitalul social este un element cheie in procesul de infiintare firma. Acesta se poate depune la orice banca din tara si presupune existenta unor formulare speciale, in completarea carora va vor ghida functionarii bancii. Dupa cum am mai mentionat, capitalul social minim pentru infiintare SRL este de 200 de RON. Ar fi ideal sa aveti la dumneavoastra Actul  Constitutiv al companiei, precum si dovada rezervarii numelui firmei, din etapele anterioare.

8. Achitarea taxelor judiciare

Conform Legii nr. 1/2017 nu se mai platesc taxe catre ONRC

9. Specimenul de semnatura

Cel care va fi numit in functia de Administrator al companiei va trebui sa apeleze la serviciile unui Notar Public pentru a da Specimenul de semnatura, document care va costa in jur de 50 de lei si va fi adaugat la dosarul fimei.

10. Completarea documentelor pentru Registrul comertului si depunerea dosarului

Documentele pentru inregistrarea la Registrul Comertului sunt cererea de inregistrare, anexa privind vectorul fiscal, precum si declaratia pe propria raspundere. Cand dosarul este complet, acesta se depune la Registrul Comertului din raza unde sa afla sediul social al firmei.

Pe langa actele de la aceasta etapa, facem o mica recapitulare a celorlalte documente care ar trebui sa faca parte din dosar: Actul Constitutiv, dovada de spatiu, contractul de comodat sau inchiriere, extras CF, acceptul asociatiei de proprietari, dovada depunerii capitalului social la banca, dovada rezervarii numelui si emblemei companiei, declaratii pe propria raspundere, specimenul de semnatura si, nu in ultimul rand, copii dupa cartile de identitate ale asociatilor si administratorilor.

De aici incolo, persoana desemnata din cadrul ONRC va verifica legalitatea documentelor si, in functie de rezultat, va dispune sau nu autorizarea inmatricularii societatii dumneavoastra. In cazul in care rezultatul este pozitiv, acesta se transmite spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.

11. Ridicarea actelor firmei

La Registrul Comertului dumneavoastra veti fi informati asupra datei la care trebuie sa va prezentati pentru ridicarea actelor firmei. Aceastea sunt Certificatul de inregistrare al firmei, Hotararea tribunalului judecatoresc de pe langa Oficiul National al Registrului Comertului, precum si Certificatul constatator.

12. Etape adiacente

Dupa ce ati finalizat in sfarsit infiintarea si inregistrarea firmei dumneavoastra, mai raman doar cateva detalii pe care ar trebui sa le aveti in vedere, cum ar fi realizarea uneistampile a societatii, deschiderea contului bancar al firmei sau confectionarea tipizatelor cum ar fi facturierul sau chitantierulDeschiderea contului bancar presupune ca dumneavoastar sa va deplasati la sediul bancii cu chitanta pe care ati primit-o cand ati depus capitalul socialTotodata, nu ar trebui sa uitati de Declaratia de inregistrare fiscala,pe care este obligatoriu sa o depuneti la Administratia financiara in decurs de 30 de zile de la infiintarea propriu-zisa a societatii.

13. Avize si autorizatii suplimentare de functionare

Aceste avize si autorizatii variaza in functie de obiectul de activitate al firmei si trebuie solicitate institutiilor si autoritatilor publice corespunzatore din raza de activitate a firmei. Toate acestea sunt esentiale in vedearea functionarii legale a societatii si nu ar trebui ignorate sau amanate. Fara ele, societatea nu isi poate initia activitatea comerciala propriu-zisa.

Pentru a va vedea propria firma pusa pe picioare in cel mai scurt timp, cu promptitudine, profesionalism si costuri mici ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info