UXDE dot Net Wordpress Themes

Legislatia privind functionarea si modul de infiintare al societatilor comerciale

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Pentru a asigura activitatea legala a unei intreprinderi asociatii trebuie sa cunoasca legislatia privind functionarea si modul de infiintare al societatilor comerciale. Reglementarile cele mai importante privind intreprinderile comerciale sunt cuprinse in Legea nr. 31/1990. Aceasta lege prestabileste conditiile necesare pentru infiintarea societatilor in comandita simpla (S.C.S.), a societatilor in nume colectiv (S.N.C), a societatilor pe actiuni (S.A.), a societatilor in comandita pe actiuni (S.C.A.) si a societatilor cu raspundere limitata (S.R.L.).

Fiecare societate comerciala desfasoara o activitate producatoare de profit astfel aceste firme sunt supuse prevederilor cuprinse in legile fiscale. Codul de procedura fiscala respectiv Codul fiscal sunt cele mai importante reglementari din domeniul societatilor comerciale. Potrivit legislatiei in vigoare incadrarea salariatilor la toate firmele se va realiza pe baza contractului invidual de munca cu respectarea Codului muncii si a conditiilor referitoare la asigurarile sociale.

Formele juridice ale societatilor comerciale prevazute in Legea nr. 31/1990 sunt:

  • Societati cu raspundere limitata (S.R.L.). Conform legislatiei in vigoare SRL-urile sunt societati comerciale ale carei obligatii sunt asigurate cu patrimoniu social. Astfel asociatul unic/asociatii sunt obligati numai la achitarea partilor sociale. Capitalul social al firmei va fi divizat in mai multe parti, o conditie prevazuta in Actul Constitutiv al societatii comerciale. Fondatorii acestor intreprinderi vor fi responsabili de pasivul social si de patrimoniul societatii.
  • Societati pe actiuni (S.A.). Potrivit legislatiei in vigoare actionarii acestei societati sunt obligati sa plateasca numai actiunile lor. Capitalul social al acestor firme este divizat in mai multe actiuni de valori negociabile sau egale. Obligatiile acestor societati sunt garantate cu patrimoniul social. Aportul de capital al actionarilor este adesea materializat in actiuni. Aceasta forma juridica a societatii permite acumularea capitalurilor. Conducerea acestor societati pe actiuni este alcatuita din Consiliul de Administratie si de Adunarea Generala a Actionarilor.
  • Societati in comandita pe actiuni (S.C.A.). Capitalul social al acestor intreprinderi este impartit in mai multe actiuni egale sau negociabile. Obligatiile sociale al asociatilor sunt garantate cu raspunderea solidara si nelimitata ale asociatilor comanditati si cu patrimoniul social. Asociatii sunt obligati numai la plata actiunilor. Comanditarii vor raspunde de datoriile societatii numai in limita capitalului social sub forma de actiuni.
  • Societati in comandita simple (S.C.S.). Obligatiile sociale al acestor societati comerciale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a fondatorilor firmei sau al asociatilor comanditati. Comanditatii si comanditarii se unesc pentru a creste profitul firmei. Astfel comanditatii au dreptul exclusiv sa conduca societatea comerciala respectiv raspund nelimitat pentru toate obligatiile firmei. Numele comanditatilor este inclus in denumirea firmei. Pe de alta parte, comanditarii nu au calitate de comerciant si au o raspundere limitata pentru obligatiile societatii comerciale. Comanditarii nu au dreptul sa participe la conducerea firmei,  numele lor nu este inclus in denumirea societatii insa pot avea acces la bilantul sau contul de pierderi si profit al firmei.
  • Societati in nume colectiv (S.C.N.). Obligatiile sociale al acestor firme sunt garantate cu patrimoniul social al societatii. Legislatia in vigoare prevede faptul ca numarul minim de asociati in cazul acestor intreprinderi este 2. Capitalul social poate fi foarte mic si este compus din aportul asociatilor fiind divizat in mai multe parti sociale egale sau negociabile. Raspunderea fondatorilor societaii pentru obligatiile sociale este nelimitata si solidara. Incheierea contractului de asociati ofera sansa asociatilor sa desfasoare activitati economice sub nume colectiv.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de legislatia privind functionarea si modul de infiintare al societatilor comerciale.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply