UXDE dot Net Wordpress Themes

Reglementari si legi privind magazinele web si comertul online

in Blog, Infiintare Firma / 7 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.67 out of 5)
Loading...Loading...

 
Comertul electronic se bucura de o popularitate uriasa. Aceste reglementari si legi privind magazinele web si comertul online ii ajuta pe antreprenorii care doresc sa se lanseze in afaceri sa considere atat beneficiile cat si dezavantajele acestor forme de organizare. Persoanele care doresc sa afle mai multe informatii despre magazinele web sunt sfatuite sa citeasca acest ghid juridic oferit de specialisti in domeniul financiar si legal.

Infiintarea unei firme este primul pas pentru a putea crea un magazin virtual. De asemenea, persoanele fizice autorizate (PFA) pot avea un webshop dupa obtinerea certificatului de inregistrare de la oficiul Registrului Comertului. Potrivit Legii nr.365 din 7 iunie 2002 persoanele fizice care doresc sa-si deschida un magazin web trebuie sa posteze pe website-ul lor datele de ingregistrare obtinute de la O.N.R.C. In cazul nerespectarii prevederilor din aceasta lege, antreprenorii trebuie sa se astepte la amenzi din partea organelor de inspectie fiscala.

Alegerea codurilor CAEN este foarte importanta pentru a putea desfasura mai multe activitati economice. Antreprenorii care si-au infiintat propria firma pot alege codul caen 4791 privind comertul pe Internet. Acest cod se poate alege ulterior si se poate trece in statutul societatii comerciale. Pentru a realiza aceasta modificare in lista codurilor CAEN alese anterior, fondatorii firmelor tebuie sa completeze un formula tip care se va depune la oficiul Registrului Comertului.

Termeni si conditii pentru serviciile prestate. Legislatia in vigoare ofera posibilitatea proprietarilor unor webshopuri sa foloseasca un contract general pentru fiecare client. Acest document apare sub numele de ‘Termeni si Conditii’ pe site-ul oficial al magazinului virtual. Contractul general contine detalii privind obligatiile partilor, modalitatea de comanda si livrare, drepturile partilor, modalitatea de plata respectiv clauzele referitoare la restituirea produselor care se efectueaza conform Legii nr.365/2002.

Clientii au posibilitatea sa bifeze optiunea de ‘am citit sectiunea Termeni si Conditii’. Aceasta operatiune valideaza contractul general precum o semnatura personala. Clientii prin semnarea acestui contract virtual se angajeaza in cumpararea unor bunuri din webshopul respectiv.

Modalitatea incasarii sumelor de la persoanele fizice. Cei care doresc sa-si intemeieze o afacere online trebuie sa afle mai multe informatii legate de prevederile legale care reglementeaza emiterea bonurilor fiscale pentru clientii care platesc pentru produsele respective cu bani lichizi.
Proprietarii magazinelor web pot incasa anumite sume de la persoane fizice fara a fi obligati sa detina o casa de marcat prin urmatoarele modalitati:

a) Incasarea sumelor prin plata cu cardul;
b) Incasarea sumelor prin intermediul unei firme de curierat care ofera chitanta in baza facturii eliberate de webshop-ul respectiv. Firmele de curierat vor putea transfera sumele respective in contul infiintatorului webshopului in conformitate cu clauzele din contractul incheiat intre magazinul web si firma de curierat;
c) Incasarea sumelor prin transfer bancar.

In situatia persoanelor juridice, incasarea sumelor se va face pe baza de factura si chitanta. Potrivit legislatiei in vigoare detinerea unei case de marcat este obligatorie numai in cazul in care webshopul livreaza direct produsele catre o persoana fizica.

Site-ul oficial al magazinului web va contine urmatoarele date:

a) numele infiintatorului magazinului web sau denumirea societatii comerciale care desfasoara o activitate economica prin intermediul webshop-ului;

b) datele de identificare ale autoritatii competente (in situatia in care activitatea economica desfasurata de webshop este supusa unui regim de autorizare);

c) datele de identificare precum Nr.Reg/com, CIF etc.;

d) tarifele pentru serviciile sau produsele comercializate;

e) autorizatie eliberata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Infiintatorii magazinului web devin operatorii datelor personale ale clientilor in momentul in care persoanele juridice sau fizice completeaza formularul pentru finalizarea unei comenzi;

f) un link catre pagina oficiala a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ( www.anpc.gov.ro) care va apare pe prima pagina a siteului magazinului web.

Potrivit legislatiei nerespectarea acestor reglementari se pedepseste cu o amenda intre 1.000 RON-50.000 RON.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de reglementari si legi privind magazinele web si comertul online, cat si servicii de infiintari firme rapid si gazduire sediu social.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Discussion 7 Comments

 1. Aurel Cretu

  Buna ziua,

  Sunt in urmatoarea situatie:
  – cod CAEN 4791 la “Activitati secundare” in actul constitutiv
  – activitate principala cod CAEN 6311

  si intentionez sa demarez si activitati de comert pe internet (haine, bijuterii etc) prin intermediul unui magazin online.

  Avand in vedere situatia, mai este necesara “activarea” sau ceva de genul acesta a codului CAEN 4791?

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Av. Leonte

   Pentru desfasurarea unei activitati pe care o aveti cuprinsa in obiectul de activitate este necesara activarea codului caen corespunzator activitatii ce se doreste a fi desfasurata (in cazul dumneavoastra este necesara activarea codului CAEN 4791). Aceasta operatiune se realizeaza prin Registrul Comertului. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta prin formularul de contact sau la tel: 0722 236 175

 2. cristi

  Buna ziua. De ce anumite siteuri gen okazii.ro mercador … pot face comert on line fara posibilitatea de a oferi retur la produsele comandate on line ?

 3. Miss August

  pentru situatiile in care in magazinul online se face plata cu cardul/prin paypal etc – e nevoie de un cont bancar special in care sa intre platile? sa fie deschis pe numele firmei? al administratorului desemnat? sau poate fi folosit orice cont?

  • Av. Leonte

   Normal ar fi ca si contul pe care desfasurati diferite operatiuni comerciale sa fie contul fimei, astfel sa puteti justifica la un eventual control toate tranzactiile facute.

 4. Dana Ungureanu

  Buna ziua! In situatia in care banii vin ramburs prin firma de curierat, cum se inregistreaza in contabilitatea firmei? Documentul cu care vin este awb ul. Se scoate atunci bonul fiscal? Multumesc

Leave a Reply