UXDE dot Net Wordpress Themes

Alegerea Codului CAEN

in Blog, Coduri Caen, Infiintare Firma / 5 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3.60 out of 5)
Loading...Loading...

 
Codul CAEN este cel care, alaturi de denumire si sediul social, defineste identitatea unei societati. Codul CAEN este abrevierea structurii ,, Clasificarea Activitatilor Economice Nationale” si are rolul de a defini activitatile economice care vor fi desfasurate de catre societatea dumneavoastra. Astfel, el se va referi la activitatea principala si/sau activitatile secundare desfasurate de companie, precum si la procesul de produse, materii prime etc.

Legislatura cu privire la codul CAEN a fost modificata incepand cu anul 2008, iar societatile comerciale sunt obligate sa si-l reactualizeze pentru a nu pierde accesul la unele programe pentru finantare nerambursabila.

coduri caen

Aceasta modificare a legislaturii se realizeaza oricum in mod periodic, pentru ca codul CAEN din Romania sa fie in armonie cu cele din Uniunea Europeana, actualizate de asemenea in functie de economia mondiala si de modificarile care survin in activitatea acesteia.

In tara noastra organizarea activitatilor economice este realizata pe patru nivele. Primul nivel este format din sectiuni, titluri organizate in ordine alfabetica, al doilea nivel cuprinde diviziuni, titluri identificate prin intermediul unui cod din doua cifre, al treilea nivel cuprinde grupe, titluri marcate prin grupe de trei cifre, in timp ce al patrulea este format din clase, docuri numerice de patru cifre.

Firma dumneavoastra, indiferent ca este organizata sub forma de societate cu raspundere limitata (S.R.L.), persoana fizica autorizata (P.F.A.) sau intreprindere familiala, este constransa prin lege sa aiba un singur obiect de activitate principal si/sau un numar nelimitat de obiecte de activitate secundare.

Aceasta regula se aplica majoritatea societatilor, insa exista si exceptii. Exista de exemplu organizatii economice care sunt obligate prin lege sa aiba un singur obiect de activitate, cum este cazul activitatilor de creditare sau investigatii.

Mai exista si exceptii cu privire la unele activitati economice care pot fi numai activitati principale pentru o anumita societate. Exemple concludente in acest caz ar fi activitatile de natura veterinara sau de protectie si paza.

Acestui obiect principal de activitate ii corespunde un singur cod CAEN, care este ales odata cu constituirea legala a societatii, fiind prevazut in Actul Constitutiv, in Statut si in Certificatul de Inregistrare.

Binienteles, odata cu schimbarea dinamicii pietei, vor exista momente in care asociatii vor fi nevoiti sa schimbe obiectele secundare de activitate, chiar si pe cel principal. Totodata, se pot adauga noi obiecte de activitate sau se poate transforma un obiectiv secundar in unul principal si invers. Daca se desfasoare activitati noi, codul CAEN trebuie modificat in functie de acestea, insa daca se renunta la cele vechi, acestea nu trebuie neaparat excluse din lista de obiecte de activitate.

Aceste schimbari nu sunt dificil de realizat, dar necesita o documentatie prealabila si eventual ajutorul unui avocat. Dosarul trebuie depus la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Judecatoria in aria careia se afla sediul social al firmei dumneavoastra. Acest dosar ar trebui sa contina o serie de documente, incepand cu cererea de inregistrare, actul modificator al Actului Constitutiv, Actul Constitutiv actualizat, adeverintele si dovezile adiacente privind achitarea tarifelor si taxelor legale. Daca este cazul, va trebui sa depuneti de asemenea avize pentru unele exceptii legale, dovada a imputernicirii sau a delegatiei.

In maxim doua zile de la depunerea dosarului se participa la termenul de judecata pentru solutionarea acestuia. La alte doua zile dupa solutionare, veti primi certificatul si mentiunea de inregistrare, astfel incat noul cod este introdus in certificat.

Asadar, daca nu exista impedimente de ordin legal, in patru zile, maxim o saptamana lucratoare, modificarile vor fi facute si legalizate.

Cabinetul nostru de avocatura ofera servicii juridice atat in stabilirea codurilor CAEN pentru infiintarea unei firme cat si la Recodificarea Codului CAEN pentru firme deja existente.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

Discussion 5 Comments

 1. Raluca Maria Dragomir

  Buna ziua! As dori sa imi infiintez o firma pentru a putea organiza cursuri de limba engleza si diverse ateliere si activitati recreative pentru copii. Ce tip de firma mi-ati recomanda, ce cod CAEN ar fi pentru aceasta si care ar fi pasii de urmat? Va multumesc anticipat!

 2. liana

  Buna ziua,

  As dorii sa imi infiintez o firma de transport, dar la care sa actionez ca si o casa de expeditie, este posibil?
  Stiu mai mult firme care procedeaza asa.
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns urgent.

  Multumesc,
  Liana

 3. daciana

  Buna ziua
  As dorii sa infiintez o firma pentru detasare personal , pentru ingrijirea batranilor
  Ce code CAEN imi trebuie sice acte?
  Va multumesc frumos si va doresc o zi frumoasa!

 4. Alexandra

  Bună ziua, ce cod CAEN ar fi potrivit pentru deschiderea unui PFA prin care se va organiza un club de conversație în limba engleză? Mulțumesc

Leave a Reply