UXDE dot Net Wordpress Themes

Informatii si sfaturi juridice pentru deschiderea unui magazin online

in Blog, Infiintare Firma / 3 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Antreprenorii care doresc sa-si intemeieze o afacere online trebuie sa afle mai multe informatii si sfaturi juridice pentru deschiderea unui magazin online. Acest ghid juridic va prezinta etapele necesare pentru a garanta conditiile legale pentru constituirea unui astfel de magazin web.

Nerespectarea unor norme legislative poate duce atat la insuccesul magazinului cat si la plata unor amenzi sau despagubiri. Comertul online este reglementat de numeroase acte normative. Intreprinzatorii trebuie sa aiba in vedere aceste condtii legale pentru a evita unele neplaceri.

Cum se desfasura o activitate economica online: un comerciant (furnizor) ofera un serviciu cumparatorului (consumatorului) prin intermediul mijloacelor electronice care nu necesita prezenta fizica a partilor si este oferit la cererea cumparatorului. Persoanele fizice dar si cele juridice au dreptul sa se ocupe de comertul online.

In situatia persoanelor juridice se va crea o societate comerciale (S.R.L. sau S.C.) care se va inregistra conform legislatiei in vigoare si va avea obiecte de activitate precum comertul online si vanzarea produselor vizate, alese potrivit codurilor CAEN.

In cazul persoanelor fizice este indicat sa aflam mai multe despre O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice autorizate – PFA, intreprinderi familiale si individuale, fiecare forma de activitate avand caracteristicele ei.

Magazinele de online sunt intemeiate in majoritatea cazurilor de catre persoane cu o pregatire informatica. Inainte de a alege forma juridica ideala este recomandat sa se analizeze mai multe aspecte precum mijloacele prin care se poate castiga increderea cumparatorilor mai usor.

Nu fiecare site creat de o persoana fizica exercita comert online. Pentru a exercita serviciile oferite de un specialist financiar sau reprezentant juridic este nevoie de incheierea altor contracte specifice (de ex. un contract de prestari servicii).

Normele legislative pe care trebuie sa le aiba in vedere un intreprinzator care doreste infiintarea unui magazin sunt:

 • Legea Nr. 8/1996 privind drepturile de autor;
 • Legea Nr. 365/2002 privind comertul electronic;
 • Legea Nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice;
 • Legea Nr 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori;
 • Legea nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora;
 • Hotararea de Guvern Nr. 1308 din 11/20/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 privind comertul electronic;
 • Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor;
 • Lege Nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor;
 • Ordonanta de Guvern Nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta;

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de deschiderea unui magazin online. Va ofera atat suportul juridic necesar infiintarii firmei cat si serviciul de gazduire sediu social util in situatia in care nu aveti sediu social.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Discussion 3 Comments

 1. Mircea Popovici

  Stimata Doamna (Domnisoara)
  Daca apelez la serviciile dumneavoastra de consiliere juridica pentru un magazin on line,pentru ca tot vorbim “ON LINE” care ESTE Pretul acestor servicii si ce garantie (nu doar temporala) este inclusa in acest PRET?.
  Cu Stima ,
  Daca -mi ve-ti raspunde va voi mai apela ,deocamdata -temporal-tot asa “pe gratis ca pe net-on line”.

  Mircea Popovici

 2. Craciun Mihai

  Buna Ziua as dori sa-mi deschid o firma SRL si as vrea de la dvs mai multe detali.

Leave a Reply