UXDE dot Net Wordpress Themes

Infiintare societate comerciala cu asociat strain

in Blog, Infiintare Firma / 30 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.44 out of 5)
Loading...Loading...

 
Inainte de a constitui dosarul depus la Registrul Comertului pentru infiintarea unei firme cu asociat strain este important sa aflati toate detaliile legate de inregistrarea unei societati comerciale de acest tip. In fiecare an apar din ce in ce mai multi investitori straini care vor sa desfasoare activitati economice in tara noastra. Romania fiind mebru al Uniunii Europene se dovedeste a fi o destinatie ideala pentru zeci de investitori straini.

O persoana avand o alta cetatenie decat cea romana poate deveni asociatul unic a unei societati comerciale dupa indeplinirea unor conditii legale prestabilite de legislatia in vigoare. Insa inainte de a intocmi actele pentru inregistrarea unei firme este important sa considerati prevederile legale referitoare la cazierul fiscal al cetatenilor straini.

In cazul cetatenilor romani cazierul fiscal se obtine automat de catre Oficiul Registrului Comertului pentru a dovedi ca persoana respectiva nu are antecedente penale sau datorii fiscale. Unii cetatenti straini sunt inregistrati fiscal si in Romania, in cazul acestor persoane Registrul Comertului nu va avea probleme in obtinerea unui cazier fiscal.

Insa in cazul cetatenilor straini care nu dispun de un cazier fiscal, legislatia in vigoare prevede depunerea unei declaratii pe propria raspundere cum ca persoana respectiva nu este inregistrata fiscal in tara noastra si indeplineste toate conditiile necesare pentru a detine calitatea de administrator sau asociat al unei societati comerciale.

Declaratia se poate realiza si in tara de origine a cetateanului care pe urma va fi tradusa si legalizata in limba romana de un notar public. In tara noastra aceasta declaratie se redacteaza in prezenta unui notar public si este prevazuta de legea O.G. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, art.8, alin1.).

Cetateanul strain va semna si Actul Constitutiv al societatii comerciale in prezenta reprezentantului acesteia si al asociatilor romani. In cazul in care asociatul strain nu poate participa la semnarea acestui document va fi desemnat o alta persoana imputernicita (pe baza unei procuri legalizate si traduse in limba romana) care va semna documentele si declaratiile necesare pentru a completa dosarul depus la Registrul Comertului pentru infiintarea firmei.

Dosarul depus la Registrul Comertului pentru infiintarea societatii comerciale va contine toate documentele necesare pentru a inregistra o societate comerciala cu raspundere limitata sau o societate pe actiuni, o copie de pe cartea de identitate al asociatilor din tarile UE sau o copie de pe  pasaportul cetatenilor din tarile din afara UE. Se mai adauga o anexa dosarului care va cuprinde declaratia pe propria raspundere al cetateanului strain.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de infiintarea societatii comerciale cu asociat strain si deasemenea ofera serviciul de gazduire sediu social in Bucuresti pentru cetateni straini care doresc sa infiinteze o firma si nu dispun de sediu social.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 1. Elena Demetriou

  As dori sa stiu,ce e mai avantajos,infiintarea unei firme ca fiind cetatean strain sau ca cetatean roman?Care sunt impozitele pe castig pt fiecare in parte?
  Va multumesc.

  • Av. Leonte

   O societate comerciala infiintata in Romania se va supune legislatiei fiscale romane indiferent de cetatenia asociatului/asociatilor.

 2. Marius

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Am un prieten cetatean american si austiac care locuieste in USA si nu poate venii in Romania prea des… Exista vreo posibiliate sa isi deschida o firma in Romania fara sa ajunga in Romania? De exemplu as putea sa o deschid eu pentru el?

  • Av. Leonte

   Se poate infiinta o firma fara ca asociatii sa vina in Romania, dar va trebui sa imputerniceasca o o persoana (in acesta speta pe dumneavoastra) cu o procura speciala pentru a putea demara procedurile aferente infiintarii firmei in locul lor. Cabinetul nostru de avocatura va poate ajuta cu servicii juridice pentru infiintarea firmei in Bucuresti si Ilfov. Pentru mai multe detalii sunati la tel: 0722 236 175

 3. lucian

  Situatie: o societate romaneasca (SRL) cu 2 asociati straini. Cei doi asociati straini fuzioneaza. Ar fi o problema in Romania daca devine noua societate asociat unic? Mi s-a comunicat ca la infiintarea firmei era cerinta sa fie minm doi asociati daca unul este persoana straina. Mai e in vigoare? A existat o astfel de cerinta?

 4. Virginia Subhi

  Buna ziua. Nu stiu cine e in masura sa-mi raspunda . indrumati-ma la ce cabinet trebuie sa cer parerea. O societate straina din afara Europei doreste sa deschida in Romania, filiala, punct de lucru sau care mai sunt variantele si doar pe procentul din Romania sa aibe asociat roman. Din punct de vedere al costurilor, impozitelor, caut raspunsul cum e mai convenabil pentru cei doi asociati, o perosna romana si o societate straina , sa procedeze: firma noua in romania, sucursala sau filiala eventual punct de lucru ?

  • Av. Leonte

   Va recomandam sa infiintati o firma care poate avea asociat unic strain (care poate fi atat persoana fizica cat si persoana juridica) sau poate avea mai multi asociati atat straini cat si asociati romani in functie de cum doriti dumneavoastra. Cabinetul nostru de avocatura va poate oferi consultanta juridica si se poate ocupa de toata procedura de infiintare a firmei. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta prin formularul de contact sau la tel: 0722 236 175

 5. Endre

  Buna ziua,

  Doresc sa va intreb daca un cetatean roman care detine functia de asociat unic intr-un SRL din Romania, poate detine si functia de asociat unic intr-un alt SRL din afara tarii?
  Va multumesc.

  • Av. Leonte

   Un cetatean care detine functia de asociat unic intr-un SRL din Romania, nu poate detine functia de asociat unic in alt SRL din Romania, dar pentru a putea afla daca poate detine si functia de asociat unic intr-un alt SRL din afara tarii, trebuie sa consultati legislatia tarii in care se doreste acest lucru.

 6. david

  Buna, caut in disperare prin toate locurile niste informatii.
  Am terminat psihologia, si sunt spre sfarsit la formarea in psihoterapie. Sunt student din spatiu Non-UE si ma intereseaza cum si daca pot deschide un cabinet in Romania. Cum fac cu viza de munca? Va multumesc anticipat

 7. Emilian oprescu

  Bună seara am o întrebare la care nu știu cum e de făcut. Eu cetățean român vreau sa deschid o societate în România insieme cu trei cetățeni italieni. Ce documente le trebuie. Multumesc

  • Av. Leonte

   Documentele necesare cetatenilor straini sunt actele de identitate si actele doveditoare stabiliri sediului social in Romania (conrtract de inchiriere, de comodat, etc). In situatia in care nu detineti un spatiu pentru stabilirea sediului social cabinetul nostru de avocatura va poate oferi serviciul de gazduire sediu social, plus consultanta si suportul legal necesar in procedura de infiintare a firmei. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la tel: 0722 236 175

 8. Mircea Comanov

  Buna ziua!
  As dori sa imi spuneti, in cazul SRL-ului, cu asociat unic si administrator, cetatean strain, Actul Constitutiv va fi redactat doar in limba romana sau va fi bilingv? Deasemenea, in ce conditii respectiva socitate comerciala isi poate desfasura activitatea si in afara tarii?
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect!

  • Av. Leonte

   Buna ziua,

   Daca cetateanul strain nu este cunoscator de limba romana, Registrul Comertului nu cere redactarea actului constritutiv in alta limba, este suficient in limba romana, dar pentru a intelege mai bine ce contine actul costitutiv asociatul/administratorul strain poate semna actul contitutiv, redactat in limba romana, in prezenta unui traducator autorizat.

 9. Constantin

  Buna , sunt asociat unic in Romania in un SRL si am un prieten Italian care vrea sa devenim associati in un SRL in ROMANIA dar sa lucreze in ITALIA. Pot deschide societatea farà prezenta sa doar cu o inputernicire legalizata la un notar ? Ce acte iar trebui lui?

  • Av. Leonte

   Se poate sa-l reprezentati in procesul de infiintare a firmei (cu procura legalizata la notar), dar este nevoie ca persoana de cetatenie straina sa dea si declaratia de asociat/unic, specimenul de semnatura si de administrator (daca va fi si administrator in firma) in fata notarului. Eu recomand ca in astfel de situatii asociatul strain sa vina personal in Romania pentru a demara mai rapid procesul de infiintare.

 10. Carmen

  Buna ziua ,

  As dori sa stiu daca pot cesiona unui cetatean din afara Uniunii Europene actiunile pe care le detin in cadrul firmei unde sunt unic asociat, care are un alt administrator , fara ca cetateanul cu pricina sa se deplaseze in Romania. Va multumesc !

 11. Eugen

  buna ziua ,ptr deschiderea unui srl cu 3 asociati,2 romani si un cetatean suedez.ce acte are nevoie strainu avand in vedere ca are buletin de sedere permanenta mai este nevoie si de pasaport?

 12. bogdan

  Buna ziua,
  in cazul unui investitor strain, non-ue, ce doreste sa achizitioneze proprietati in Romania, as dori sa stiu daca va detine dreptul de proprietate in totalitate? De exemplu, sunt in tari in care un cetatean strain ce achizitioneaza o proprietate (teren sau cladire) nu devine proprietar decat pentru o anumita perioada de timp, gen 90 ani.
  Exista o astfel de lege? Sau daca infiinteaza o firma pe teritoriul Romaniei poate obtine dreptul de proprietate fara restrictii?
  Multumesc anticipat

 13. Georgiana

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare: in cazul infiintarii unui S.R.L. de catre un cetatean strain datele de identificare care se vor trece pe acte sunt cele din pasaport sau cele din certificatul de rezidenta?

  Multumesc anticipat!

 14. Daniela

  Buna ziua, va rog frumos un raspuns: am cetatenia Germana si Romana, sunt stabilita in Germania dar am pasaport Romanesc, pot deschide un SRL numai cu pasaportul? Deoarece resedinta in Romania dureaza 10 zile lucratoare pana se primeste de la politie iar eu nu am momentan acest timp.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
  Cu stima
  Daniela S

 15. Alexandra

  Buna ziua as avea și eu o întrebare dacă ma puteți lămuri …Am un SRL deschis in România între timp am deschis și un SRL in malta și am făcut firmele asociate 100% ma afectează cu ceva in România?Legislatia din malta permite acest lucru

 16. Stoenac Petre

  Bună seara, patronul meu este danez, și dorește să înființeze o firmă de transport în România, și eu să fiu asociat.Ce costuri implica și cît costă înmatricularea unui camion ?

 17. Klaus

  Buna seara,

  Am urmatoarea intrebare: un prieten de-ai mei, cetatean iranian, poate deschide o societate comerciala in Romania la care sa fie unic asociat? A mai avut contact cu Romania, a avut viza de sedere valabila un an (momentan nu mai are) a absolvit si un curs de limba romana organizat de Facultatea de Litere din Bucuresti.

  Cu stima,

  Klaus

 18. Gaby

  Am un prieten pakistanez care vrea sa infiinteze o societate comerciala. Ce demersuri are nevoie? Mentionez ca nu a mai fost in Romania si nu poate veni de curand. Multumesc anticipat

 19. Dragos Rotaru

  Bunaseara, am o societate 50% eu si 50% un albanez , societatea constituita in România . Eu vreau sa ma retrag ( sunt si administratorul societății ) dar el vrea ca societatea sa funcționeze in continuare, ai pot vinde partea mea iar căutând alt sediu sa funcționeze ? Sau trebuie neaparat sa aibe un asociat roman?

 20. Alexandra Skarpa

  Buna seara, as dori sa stiu daca un cetatean strain ( U.E) care este deja asociat unic in alta firma din strainatate poate fi si asociat unic intr-un S.R.L din Romania ?Va multumesc!

Leave a Reply