UXDE dot Net Wordpress Themes

Infiintare firma studenti – reduceri de taxe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
O veste buna pentru studentii romani: daca isi fac studiile superioare in Romania la o univeristate acreditata, sunt integralisti (minim in anul II), au sub 30 de ani si vor sa devina antreprenori, atunci pot sa isi faca o firma fara sa fie obligati sa mai plateasca taxele de constituire ale firmei (de aproximativ 500 de RON).

Beneficiile acordate la infiintarea firmelor de catre studenti sunt delimitate clar de Hotararea de Guver numarul 166 din 2003, Hotarare care specifica faptul ca studentii care respecta conditiile de mai sus nu trebuie sa plateasca:

a) taxe de timbru pentru actele a caror incheiere in forma autentica necesita activitate notariala;

b) taxele si tarifele necesare pentru obtinerea autorizatiilor de functionare;

c) tarifele de consultanta prestate in mod normal de catre Oficiile pentru Registrul Comertului;

d) taxele pentru obtinerea autorizatiei de incepere si desfasurare a activitatilor economice in mod independent;

e) taxele/tarifele aferente operatiunilor de inmatriculare percepute de catre Oficiul pentru Registrul Comertului;

f) tarifele pentru publicarea, in extras, a incheierii de inmatriculare in Monitorul Oficial. Incheierea actelor este pronuntata de catre un judecator delegate la Registrul Comertului si are loc la doar cateva zile de la inceperea demersurilor pentru alcatuirea firmei;

Astfel, de la costuri de aproximativ 500 de Ron pentru infiintare firma, studentii, viitorii antreprenori, vor trebui sa plateasca echivalentul taxei de timbru (39 de Ron) si taxa de rezervare si verificare a firmei (50 de Ron), intrucat cele 2 taxe nu sunt incluse in HG 166/2003. Totodata, mai este necesar ca viitorii antreprenori sa adauge capitalul social minim obligatoriu (de 200 de lei, conform legii in vigoare din Romania) pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata.

De asemenea, pentru a beneficia de reducerile prezentate mai sus, studentii trebuie sa se angajeze ca in termen de 3 ani de la data constituirii firmei, sa nu cesioneze nici macar partial vreo parte sociala sau vreo actiune. In caz contrar, ei vor trebui sa achite 100% din valoarea sumelor scutite de plata.

Este important de stiut ca HG 166/2003 se adreseaza doar studentilor romani, astfel ca studentii straini, care vor sa devina antreprenori in Romania, vor trebui sa achite intregral taxele de constituire ale unei firme mentionate mai sus. Totodata, este important de stiut ca avantajele mentionate mai sus se ofera o singura data si pot fi oferite individual, cat si unui grup de studenti care decid/au decis sa inceapa impreuna o activitate economica legala, cu scopul de a avea un profit mai mare.

Conditiile in care se ofera facilitati pentru infiintare firma studenti:

– sa fie studentii chiar si la masterat/doctorat;

– sa aiba sub 30 de ani;

– sa desfasoare procesul educational cel putin in anul 2 de studiu, in cadrul unei universitati (de stat sau private) acreditate;

– sa fi promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii (este integralist si are taxa scolara achitata la zi).

Atentie: nu este obligatoriu ca persoana fondatoare a firmei sa ramana administrator. Acest lucru se datoreaza faptului ca legea 31 din anul 1990 nu obliga actionarii/asociatii unei firme la dobandirea firmei de actionar (si viceversa), astfel ca dupa infiintarea firmei in conditiile de mai sus, fondatorul poate ramane un simplu angajat. Singura conditie e ca timp de 3 ani de la data constituirii societatii cu raspundere social, nicio parte sociala si nicio actiune sa nu fie vanduta sau cesionata.

O alta posibilitate de constituire a firmei fara platata taxelor de infiintare este mentionata in OUG 6 / 2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, mai exact este vorba de infiintare SRL-D.

Cabinetul nostru de avocatura ofera supportul juridic necesar studentilor pentru infiintarea unei firme beneficiind de reducerea taxelor la Registrul Comertului.

Deasemnea va punem la dispozitie serviciul de gazduire sediu social la cabinetul nostru si astfel acum puteti  infiinta o firma chiar daca nu dispuneti de sediu social.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply