UXDE dot Net Wordpress Themes

Cum pot inchide o firma?

in Blog, Informatii Registrul Comertului / 8 Comments

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4.08 out of 5)

Loading...Loading...
In cazul in care sunteti asociat unic sau asociat intr-o firma cu mai muti asociati, iar  societatea nu este profitabila, puteti hotara in mod voluntar inchiderea activitatii acesteia. Aceasta inseamna ca asociatii trebuie sa se inteleaga cu privire la repartizarea bunurilor societatii.

Inchiderea unei firme se realizeaza in doua etape, mai exact dizolvarea si lichidarea patrimoniului societatii si apoi radierea din evidenta Registrului Comertului. Odata cu obtinerea certificatului de radiere, persoana juridica inceteaza sa mai existe. In situatia in care asociatii nu se inteleg cu privire la impartirea bunurilor, apare si o etapa intermediara, respectiv lichidarea firmei.

Procedura de desfiintare a unei firme, presupune depunerea la Registrul Comertului in raza caruia firma isi are stabilit sediul social a doua dosare corespunzatoare celor doua etape ce trebuie parcurse: cea de dizolvare – lichidare si apoi cea de radiere.

Durata este de cca 1-2 luni din momentul in care dosarul cu documentele este pregatit pentru prima etapa.

Actele necesare pentru inregistrarea desfiintarii voluntare a societatii sunt:

Etapa 1 – dizolvarea si lichidarea voluntara

 • Cerere de inregistrare a mentiunii; (o puteti descaraca de aici)
 • Decizia asociatului unic sau hotararea AGA de dizolvare si concomitant  de lichidare a societatii (dizolvarea societatii comerciale pregateste etapa lichidarii patrimoniului), prin acordul unanim al asociatilor de impartire a activelor ramase, dupa plata creditorilor, intre asociati, cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare/conducere (original);
 • Contorul de cuvinte pentru AGA;
 • Anexa la hotararea AGA, in care puneti contorul de cuvinte;
 • Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul;
 • Dovada achitarii taxelor (tariful de publicare in M.Of. daca este cazul) Conform Legii nr. 1/2017 nu se mai platesc taxe catre ONRC.

Dupa trecerea a 30 de zile de la data publicarii actului modificator in Monitorul Oficial (Partea IV) se trece la etapa a II-a bineinteles, aceasta in cazul in care nu s-a inregistrat vreo opozitie. In cazul in care s-a facut opozitie, cererea de radiere a firmei se poate introduce dupa ce a devenit irevocabila hotararea de respingere a opozitiei (sau, dupa caz, hotararea prin care se constata ca firma sau asociatul unic a platit datoriile ori a oferit garantii acceptate de creditori sau a convenit cu acestia un aranjament pentru plata datoriilor) dar nu mai devreme de termenul de 30 de zile in care pot aparea si alte opozitii.

Etapa 2 – de radiere (voluntara):

 • Cerere de radiere; (o puteti descaraca de aici)
 • Certificatul de inregistrare si anexele acestuia (care vi s-au eliberat de ONRC la infiintare – in original). Daca nu mai aveti originalele, dati anunt ca le-ati pierdut si veniti cu ziarul in care a aparut anuntul. In anunt se trec toate datele care apar si in CUI;
 • Bilantul contabil de lichidare;
 • Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale(copie) aprobata de asociati(copie);
 • Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale (acesta are valabilitate 30 de zile);
 • Copie de pe pagina din Monitorul Oficial in care s-a publicat hotararea AGA depusa in prima etapa;
 • Copie de pe hotararea AGA de la prima etapa;
 • Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul;
 • Dovada achitarii taxelor (tariful de publicare in M.Of. daca este cazul). Conform Legii nr. 1/2017 nu se mai platesc taxe catre ONRC.

In maxim 5 zile lucratoare puteti ridica mentiunea de radiere.

Nota. In societatea comerciala cu mai multi asociati in lipsa acordului unanim al asociatilor privind impartirea bunurilor din societate, va fi urmata procedura de lichidare prevazuta de legislatia in vigoare, cu numire de lichidator.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de cum sa va inchideti o firma (dizolvarea si radierea) intr-un timp cat mai scurt si fara costuri mari.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

Discussion 8 Comments

 1. Ana

  Buna ziua! Imi spuneti si mie cit ma costa sa deșfiintez o firma? Cit e onorariu dv in caz de angajament?

  • Av. Leonte

   Buna ziua,

   Onorariul este de 700 lei, iar taxa pereceputa de ONRC pentru publicarea in monitorul oficial este de aproximativ 100 lei.

   Pentru mai multe detalii sau in situatia in care doriti sa colaboram va rog sa ma contactati la tel: 0722 236 175 Luni-Vineri intre orele 10-18.

 2. Onea Lucian

  Am o firma care nu are nici o datorie fata de stat si furnizori,ci are o datorie fata de mine (administrator si in acelasi timp creditor) am credita firma cu o anumita suma cu care firma a achitat la randul ei niste cheltuieli . Doresc sa inchid firma dar firma are datorie fata de mine. Cum se procedeaza ca aceasta datorie sa fie stinsa? Mersi anticipat

 3. Florin

  Buna ziua,
  As vrea sa desfiintez o firma. La infiintare ( 2015) am fost 3 asociati cu parti egale si angajati. Dupa un an 2 asociati si-au dat demisia . De atunci ma ocup singur de firma. In acest caz care ar fi procedura?

  Cu respect,
  Florin

  • Av. Leonte

   Pentru a va putea da un raspuns corect spetei dumneavoastra am nevoie de mai multe detalii si in acest sens va rog ma sunati Luni-Vineri la tel: 0722 236 175 intre orele 11-18. Va rog sa tineti cont de faptul ca oferim servicii juridice doar in Bucuresti si Ilfov.


   Cu stima,
   Av. Leonte Oana Madalina

   Tel: 0722 236 175
   Email: office@avocat-firme.info
   Site: http://www.avocat-firme.info

 4. Rosu Denisa Manuela

  Buna ziua,as dori sa închid un srl pe care l-am infiintat in 2018 si nu am functionat. Cum ar trebui să procedezsi unde sa merg . Va multumesc !

 5. Liliana

  Bună ziua as dori sa stiu cum pot închide un srl, asociat unic și cît costă. Cum trebuie procedat. Mulțumesc anticipat.

Leave a Reply