UXDE dot Net Wordpress Themes

Pot fi asociat la mai multe firme?

in Blog, Infiintare Firma / No Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Cazuri in care un client doreste sa fie un viitor asociat in cadrul a mai multor societati comerciale sunt intalnite tot mai des.  De aceea este imoprtant de lamurit faptul ca o persoana nu poate fi asociat unic la mai multe societati, ci doar la una, dar poate fi asociat  majoritar, minoritar sau in cote egale cu un alt asociat/asociati la mai multe firme.

Pentru a putea fi asociatul unic al unei firme trebuie realizata o declaratie la notariat ce sa ateste ce persoana in cauza intruneste conditiile de a fi asociat unic.

Toate aceste declaratii trebuie verificate de catre un avocat sau de catre responsabilii Registrului Comertului Roman. In cazul in care declaratiile nu sunt adevarate, consecintele pot fi de mai multe feluri. Judecatorul poate sa aleaga suspendarea dosarului ( acesta este cel mai fericit caz pentru persoana in cauza ) sau poate fi acuzat sub forma penala deoarece au fost declarate elemente false in dosar. Legea prevede ca falsul in declaratii oficiale poate fi sactionata cu inchisoarea iar articolul ce prevede aceasta lege este :

Art. 292 – Falsul in declaratii

“Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.“

Declaratiile facute intr-un act public sunt considerate documente oficiale, menite sa fie luate in considerare de catre autoritatile publice si nu numai.

Art. 145 – Public

“Prin termenul “public” se intelege tot ce priveste autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de interes public, precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.”

Legea prevazuta de Constitutia Romaniei prevede clar ca o persoana nu poate fi sub nici o forma asociat unic la un numar de 2 sau mai multe societati comerciale. Dar totusi exista o posibilitate ca o persoana sa fie asociat in mai multe firme ?

Asa cum am mentionat anterior, atunci cand o persoana este asociat unic intr-o societate comerciala, ea nu va putea fi asociat unic si in cadrul altor societati, dar are posibilitatea sa fie asociat cu alte persoane fizice sau juridice in cate firme doreste.

Atentie: cand luati hotararea sa infiintati o firma este important sa stiti ce calitate puteti sa aveti in acea firma, de asociat sau de asociat unic.

Daca sunteti in situatia in care nu stiti ce tip de asociat sa fiti in viitoare firma pe care doriti sa o infiintati, cabinetul nostru de avocatura va poate oferi consultanta juridica necesara in luarea celor mai bune decizii.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

 

Leave a Reply