UXDE dot Net Wordpress Themes

Cum sa-ti deschizi o firma sau un SRL in Romania

in Blog, Infiintare Firma / 2 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Cum sa-ti deschizi o firma sau un SRL in Romania? Acest ghid util te ajuta sa infiintezi o societate comerciala in cel mai scurt timp. Citeste sfaturile urmatoare pentru a garanta successul afacerii tale.

1. In cazul infiintarii unui  SRL poti deveni asociatul unic al firmei sau te poti asocia cu alte persoane fizice sau juridice. Incheierea unui contract intre asociati va stabili responsabilitatea si drepturile fiecarui asociat.

2. Alegerea formei juridice

Urmatorul pas este alegerea formei juridice care se potriveste cu profilul firmei tale. Legislatia in vigoare iti ofera posibilitatea sa alegi dintre urmatoarele forme juridice: Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.), Societate pe Actiuni (S.A.), Societate in Nume Colectiv (S.N.C.), Societate in Comandita Simpla (S.C.S.) sau Societate in Comandita pe actiuni (S.C.A.).

SRL-ul este cea mai des intalnita forma juridica aleasa de tinerii intreprinzatori. In cazul in care ai probleme in alegerea formei juridice pentru firma ta este indicat sa apelezi la asistenta juridica oferita de un avocat.

3. Alegerea denumirii firmei

Alegerea denumirii potrivite pentru compania ta este o etapa foarte importanta. Specialistii in marketing te sfatuiesc sa alegi un nume care se potrivieste cu obiectul de activitate al firmei tale si reflecta domeniul in care doresti sa-ti desfasori activitatea economica. Cauta denumiri care pot fi retinute si se pot pronunta mai usor.

Pregateste cel putin trei variante pentru a completa cererea pentru verificarea denumirii firmei la Oficiul Registrului Comertului. Este important de retinut ca schimbarea denumirii se va face contra unei sume prestabilite de Registrul Comertului. Aici gasesti mai multe informatii utile despre cum sa alegi numele firmei.

4. Verificarea si rezervarea denumirii firmei

Incepe procedura de obtinere a documentelor necesare pentru inregistrarea firmei cu verificarea si rezervarea denumirii firmei la Registrul Comertului. Rezervarea de denumire eliberata de ONRC este valabile 3 luni.

5. Alegerea obiectului de activitate al firmei

Codurile CAEN sunt incluse pe o lista din care poti alege obiectul principal respectiv obiectele secundare de activitate ale firmei tale. Inainte de a alege codurile respective este recomandat sa te gandesti la profilul societatii. De asemenea, este indicat sa treci in Actul Constitutiv al firmei toate codurile caen necesare desfasurarii viitoarei activitati economice, deoarece orice modificare ulterioara in privinta codurilor caen va fi taxata de Registrul Comertului.  Completeaza cererea de inregistrare cu toate datele importante care garanteaza desfasurarea legala a activitatii economice. Aici gasesti mai multe informatii utile despre cum sa alegi codurile caen.

6. Stabilirea sediului social

Gaseste un sediu social pentru firma ta pentru a putea demara procedura de inregistrare a societatii comerciale. In cazul in care detii dreptul de proprietate al unui spatiu sau al unui apartament ai nevoie sa depui la dosar actul de proprietate al acestuia si contractul de comodat sau inchiriere intre proprietarul imobilului si firma. In cazul in care ai ipoteca pe apartamentul tau vei fi nevoit sa obtii acordul insitutiei financiare prin depunerea unei cereri la banca. Acest document se poate obtine in aproximativ 2-3 zile lucratoare.

Daca alegi ca sediu social al firmei tale un apartament de bloc, trebuie sa obtii acordul vecinilor si al asociatiei de locatari pentru deschiderea societatii comerciale. Aici gasiti mai multe informatii despre obtinerea acordului vecinilor si asociatiei de proprietari.

In situatia in care nu ai un apartament propriu sau un spatiu pentru stabilirea sediului social poti apela la serviciul de gazduire sediu social oferit de cabinetul nostru de avocatura din Bucuresti. Aici gasiti mai multe informatii despre serviciul de gazduire sediu social.

7. Alegerea unui administrator

Pentru a evita consecintele negative a unor intarzieri si neatentii desemneaza un administrator competent pentru firma ta. Administratorul poate fi un asociat sau un angajat al societatii care va semna actele oficiale in numele asociatilor. Aici gasiti mai multe informatii despre drepturile si obligatiile adminsitratorului unei firme.

8. Redacteaza Actul Constitutiv al firmei

In cazul in care esti asociatul unic al firmei poti redacta Actul Constitutiv chiar la Registrul Comertului. Insa daca sunt mai multi asociati este obligatoriu sa semneze fiecare documentul oficial inainte de afi depus la ONRC. Asociatul unic sau asociatii vor trebui sa dea in fata unui notar o declaratie pe propria raspundere, care va atesta ca persoanele respective indeplinesc toate conditiile legale pentru a deveni asociat/asociati societatii comerciale. De asemenea, vei avea nevoie de copii dupa actele de identitate ale asociatilor precum si de specimene de semnatura. Pentru conceperea corecta a actului constitutiv este recomandat sa apelati la serviciile unui avocat. Aici gasiti mai multe informatii despre ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui SRL.

8. Foloseste banii pusi deoparte pentru a plati taxele necesare

Daca doresti sa infiintezi o firma in cateva saptamani este indicat sa-ti folosesti banii pusi deoparte pentru a plati taxele si onorariile necesare. Aici puteti afla care sunt cosurile infiintarii firmei.

11. Depune capitalul social la banca

Deschide un cont la banca cu care vrei sa colaborezi si depune capitalul social. In cazul unui SRL capitalul social minim este de 200 RON. Include extrasul de cont in dosarul pe care il vei depune la Registrul Comertului.

12. Depune dosarul de inregistrare la Registrul Comertului

Completeaza cererea de inregistrare a societatii comerciale. Depune dosarul pentru inregistrarea firmei la Registrul Comertului insotit de chitantele care atesta ca ai achitat taxele la ONRC pentru constituirea firmei.

13. Scoate documentele necesare eliberate de Registrul Comertului

Obtine toate documentele oficiale emise de Registrul Comertului. Pune actele precum: certificatul de inregistrare, certificatele constatatoare care au preluat locul autorizatiilor pentru desfasurarea unor activitati si autorizarea judecatoreasca intr-un dosar. Vei obtine aceste acte importante in 3 zile lucratoare de la depunerea dosarului. Aici gasiti informatii despre ce acte ne elibereaza ONRC dupa inregistrarea firmei.

7. Decide daca firma sa fie platitoare de TVA sau nu

In functie de specificul fiecarei afaceri in parte se va opta pentru a fi sau nu platitor de TVA. In cazul in care comercializezi anumite produse este indicat sa declari firma ca fiind platitoare de TVA. Pe de alta parte, daca prestezi anumite servicii este mai convenabil sa nu platesti TVA.  Aici gasiti mai multe informatii despre a fi platitor sau neplatitor de TVA.

14. Comanda stampile

Urmatoarea etapa in inceperea activitatii economice este comandarea unei stampile. Achizitioneaza cel putin doua stampile, una pentru contabil si una pentru tine. Un sfat util de la specialisti este sa numerotezi stampilele pentru a putea afla cine a pus stampila pe anumite documente oficiale. Fara stampila nu vei putea semna nici un document si nu vei putea deschide contul firmei la o banca.

15. Deschide un cont curent pentru firma ta

Du-te inapoi la institutia financiara la care ai depus capitalul social si deschide un cont curent pentru intreprinderea ta. Completeaza toate cererile pentru deschiderea acestui cont, iar pe urma transfera capitalul social in contul curent pentru a-l folosi in alte operatiuni bancare. Pentru a evita unele probleme serioase legate de contul curent bifeaza optiunea prin care confirmi ca numai tu vei avea acces la acest cont.

16. Cauta un contabil

Pentru a evita problemele legate de datoriile fiscale cauta un contabil competent cu care vei incheia un contract de colaborare. Daca doresti sa-ti usurezi treaba gaseste un expert contabil care are dreptul sa semneze declaratiile si bilanturile depuse la organele fiscale.

17. Achizitioneaza tipizate

Chitantele si facturile sunt foarte importante. Cumpara tipizate pentru a evita problemele grave in cazul unui control facut de organele fiscale.

18. Colaboreaza cu un avocat

Metoda cea mai eficienta pentru a asigura succesul afacerii tale este sa colaborezi cu un avocat care cunoaste toate legile actuale precum si schimbarile legislative care vor intra in vigoare pe viitor.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de cum sa va deschideti o firma sau un SRL in Romania.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

Discussion 2 Comments

  1. stefan

    buna, eu ma numesc stefan, am gasit acest site pe net si ma bucur de aceasta. eu am o investitie in romania de 85.000euro investitia este intr-o hala si cu aceasta vreau sa icep o afacere, dar problema e ca as vrea ceva suport din partea dumneavoastra pentru a-mi deachide firma.

Leave a Reply