Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani si din acest motiv la infiintarea unei firme multe persoane nu stiu daca sa se inregistreze ca platitor sau neplatitor de TVA. In ceea ce priveste situatia persoanelor juridice platitoare de TVA, incepand cu 2012, Fiscul are puterea de a anula automat inregistrarea de platitor de TVA, lucru care implica in mod automat 2 consecinte:
1) persoanele juridice nu vor mai putea sa deduca taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor facute;
2) vor trebui sa plateasca TVA daca vor desfasura activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA.
Aceasta masura a fost adoptata in Ordonanta de Urgenta A Guvernului, nr. 125/2011 si a devenit aplicabila la momentul publicarii sale in Monitorul Oficial, la data de 30 decembrie 2011. Se pare ca la momentul respectiv, Ministerul de Finante inregistra faptul ca 60% dintre contribuabilii de atunci (aproximativ 380.000 de persoane juridice) nu depaseau plafonul de 220.000 de RON (suma maxima pentru care societatile mici nu trebuie sa plateasca taxa pe valoare adaugata) insa, chiar si asa, alegeau sa plateasca taxa pe valoare adaugata. Problema, de fapt si de drept, era ca cei 380.000 de persoane juridice aduceau doar 1.3% din totalul veniturilor incasate de catre Ministerul de Finante, motiv suficient de puternic pentru ca Fiscul sa ceara capacitatea legala de a anula automat inregistrarea de platitor de TVA.
In ce conditii inregistrarea de platitor de TVA se anuleaza din oficiu?
Dupa OUG 125/2011, Fiscul are dreptul de a retrage inregistrarea mentionata mai sus in oricare dintre situatiile de mai jos:
1) daca, in oricare perioada a anului, o persoana juridica nu a realizat niciun fel de serviciu sau de achizitie intr-un interval de timp de 6 luni consecutive;
2) in cazul aparitiei unor infractiuni de natura fiscala;
3) daca persoana juridica nu depunde un decont de TVA pana la sfarsitul unui semestru;
4) daca persoana respectiva nu avea drept de inregistrare;
Care sunt consecintele anularii inregistrarii?
Cea mai importanta (si mai neplacuta) consecinta e imposibilitatea deducerii TVA-ului indiferent de valoarea achizitiilor de catre persoanele juriridica, care pe langa acest lucru, vor avea obligativitatea de a plati aceasta taxa pentru orice activitati economice aducatoare de profit care au avut loc in perioada in care nu sunt inregistrate ca fiind platitori de TVA.
O alta consecinta, mult mai neplacuta, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru clientiilor, e faptul ca beneficiarii serviciilor oferite de catre firmele carora li s-a anulat din oficiu inregistrarea ca platitor de TVA nu vor avea nici ei posibilitatea legala de a deduce taxa pe valoare adaugata.
Cum e mai bine? Platitor de TVA sau neplatitor de TVA?
Specialistii recomanda firmelor care au o cifra de afaceri de sub 65000 de Euro pe an, care lucreaza majoritar cu persoane fizice si/sau care nu-si desfasoara activitatea neaparat intr-un punct de lucru, sa nu se inregistreze ca platitori de TVA din motive evidente.
In schimb, daca cifra de afaceri depaseste 65000 de Euro intr-un an calendaristic, daca persoanele participante la tranzactii sunt doar persoane juridice si/sau daca obiectul de activitate presupune servicii/achizitii in/din alte state membre ale Uniunii Europene, atunci se recomanda inregistrarea cererii pentru plata TVA-ului.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
buna ziua
va rog sa ma ajutati, daca se poate.
am inregistrat o firma noua ca platitoare de tva prin optiune.
dar acum am realizat ca are codul caen 8610-activitati de asistenta spitaliceasca.
conform codului fiscal acestea sunt scutite de tva.
ce fac?
am dreptul sa ma inregistrez prin optiune ca platitor de tva sau nu?
multumesc pentru ajutor
Va recomandam sa discutati cu un expert contabil pentru a va putea ajuta in aceasta situatie. Noi suntem cabinet de avocatura si oferim doar servicii juridice, iar dumneavoastra aveti nevoie de ajutorul unui contabil in aceasta situatie.
Buna ziua,
Sunt intr-o adevarata dilema si nu prea stiu care dintre optiuni sa aleg la infiintarea firmei, adica platitoare sau neplatitoare de tva. Tin sa mentionez ca activitatea principala e comertul cu amanuntul cu marfa adusa din UE, insa nu cred ca o sa inregistrez o cifra de afaceri in primul an mai mare de 65000 euro. Va rog sa ma ajutati fac cea mai buna alege. Va multumesc anticipat.
Va recomandam sa discutati cu un expert contabil pentru a va putea ajuta in aceasta situatie. Noi suntem cabinet de avocatura si oferim doar servicii juridice, iar dumneavoastra aveti nevoie de ajutorul unui contabil in aceasta situatie.