UXDE dot Net Wordpress Themes

In ce conditii legale pot vinde reclama pe siteul meu?

in Blog, Infiintare Firma / 8 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Mediul online ofere posibilitatea de a castiga bani prin vanzarea de reclema pe siteurile si blogurile proprii. Google Adsense este cel mai cunoscut serviciu prin care o pagina de web poate castiga un venit mai generos sau mai moderat cu ajutorul reclamelor si al anunturilor. ‘In ce conditii legale pot vinde reclama pe siteul meu?‘ este o intrebare des intalnita pe forumurile pentru tinerii intreprinzatori. Aflati raspunsul la aceasta intrebare in articolul de mai jos.

Potrivit legislatie in vigoare orice castig care provine din prestarea unor servicii trebuie declarat la autoritatile competente. Proprietarii siteurilor web sunt obligati sa plateasca impozit pe veniturile care provin din colaborarea lor cu serviciul Google Adsense sau cu alti parteneri de acest gen. Expertii in domeniul legal ii sfatuiesc pe administratorii paginilor web sa declare veniturile care provin din surse pe care le pot dovedi, pentru a evita eventualele sanctiuni.

Sumele castigate prin Adsense se pot verifica de organele de inspectie fiscala. Prin consecinta, cei care decid sa nu plateasca impozit pe aceste venituri risca chiar sanctiunea penala. Administratorii de siteuri web care doresc sa declare aceste venituri la FISC pot opta pentru una dintre aceste modalitati de declarare a veniturilor:

Declaratia 201

 • proprietarii siteurilor pot merge la administratia financiara de care aparatin si sa completeze Declaratia 201 pentru a declara veniturile provenite din vanzarea de reclama online in acest caz.;
 • Declaratia 201 alaturi de copiile de pe facturile primite (prin Western Union sau prin alte modalitati) care dovedesc valoarea sumelor primite de la Google sau alti parteneri, se depun la Administratia Financiara unde se va calcula impozitul platit de proprietarul siteului;
 • in cazul in care administratorii aleg aceasta modalitate, nu vor avea posibilitatea sa scada cheltuielile precum: plata serverelor sau suma achitata pentru hosting din suma totala a profitului;
 • in urma inregistrarii acestor declaratii, proprietarii siteurilor vor plati o cota de 16% pentru toate veniturile provenite de la Google Adsense sau alti parteneri pentru anul trecut.

Infiintarea unui PFA

 • persoanele care au venituri stabile de la Google Adsense sau alti parteneri de acest fel sunt sfatuite sa infiinteze un PFA (Persoana Fizica Autorizata) pentru a declara veniturile provenite de la Adsense;
 • proprietarii siteurilor care doresc infiintarea unui PFA pot utiliza codul CAEN 6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe pentru a asigura desfasurarea legala a activitatii economice. Pentru infiintarea unui PFA cu acest gen de activitate va fi nevoie de o diploma sau atestat din care sa rezulte experienta in acest domeniu.
 • veniturile (de la Adsense sau din alte colaborari de acest tip) se vor trece in rubrica incasarilor, iar in alta rubrica se vor trece si cheltuielile achitate pentru intretinerea siteului sau alte cheltuieli conexe, iar impozitul se va plati din profitul net si va fi de 16%;
 • in cazul PFA-urilor proprietarii siteurilor, care sunt si angajati cu contract de munca sunt obligati sa plateasca contributia lunara numai la Casa de Asigurari de Sanatate in cuantum de 5,5 %  din venitul net;
 • in cazul in care administratorii siteurilor nu sunt si angajati cu contract de munca si au un castig mai mare decat 708 RON lunar din serviciile Adsense sunt obligati sa plateasca contributia atat la Casa de Pensii (min 222 RON lunar) cat si 5,5 %  din venitul net la Casa de Asigurari de Sanatate.

Infiintarea unui SRL

 • daca infiintam un SRL si incasam banii din reclama in contul unui SRL, impozitele catre stat sunt mai mici decat in cazul incasarii banilor ca persoana fizica (prin completarea declaratiei 201) sau ca PFA.  Astfel, in cazul in care banii sunt incasati pe microintreprindere, procentul de taxe ce trebuie platit la buget este doar de 3% din venitul brut. In cazul in care se vor retrage bani din firma sub forma de dividente, acesti bani se vor taxa cu 16%. Pentru evitarea taxarii pe dividente cu cei 16% puteti face diferitele achizitii (cumparaturi) pe firma.
 • un alt avantaj al unui SRL il reprezinta faptul ca puteti la infiintarea firmei sau pe parcursul desfasurarii activitatii sale sa introduceti si alte coduri caen care sa va permita desfasurarea si altor tipuri de activitati economice decat cele de vanzare publicitate online.

Atentie: In situatia in care prestati servicii (in cazul de fata vanzare de publicitate online) in spatiul intracomunitar UE este obligatorie si inregistrarea in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari) atat ca persoana fizica, PFA sau SRL. In acesta situatie se afla si incasarea veniturilor Google Adsense. Procedura de inregistrare in ROI se face prin depunerea unei cereri la adminsitratia fiscala.

Analizati care din situatiile expuse sunt mai avantajoase in desfasurarea activitatii dumneavoastra, astfel incat sa puteti functiona in conditiile prevazute de lege.

Administratorii paginilor web au libertatea de a decide daca vor sau nu sa declare veniturile provenite din reclamele oferite de Google Adsense sau altii parteneri de acest gen, insa trebuie sa stie ca nedeclarearea veniturilor constituie infractiune si isi asuma riscul unor sanctiuni grave.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera informatii legate de conditiile in care puteti vinde reclama pe siteul dumneavoastra, cat si servicii juridice de infiintari PFA, SRL si orice alte forme juridice.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Discussion 8 Comments

  • Av. Leonte

   Nu stim cate persoane fac acest lucru, dar trebuie luat in calcul faptul ca, cei de la ANAF pot verifica usor orice tip de venit nedeclarat. Noi doar va prezenta care sunt modalitatile legale prin care puteti functiona conform legislatiei in vigoare fara a risca anumite sanctiuni. Libertatea de decizie apartine fiercaruia…

 1. Catalin Cerga

  Buna ziua

  Ca proprietar de SRL in domeniu, s-a eliminat posibilitatea de impozit 16% pe profit incepand cu 1 februarie 2013, pentru toate societatile cu cifra de afaceri mai mica de 65.000euro (sper sa nu gresesc suma).
  Impozitul este de 3% din incasari, indiferent de cheltuieli.
  O alta masura de “incurajare” a investitiilor si angajarilor made in RO.

 2. Croitoru Sorin

  Buna ziua!

  Intr-adevar si mie mi se pare cea mai buna varianta ca adsense sa mearga pe micro. Dar intrebarea mea este care este procedura exacta? Cum se factureaza catre google ireland ? ce scrii in factura: prestari servicii ? in plus, nu trebuie sa existe un contract intre mine si adsense? sau TOS este acel contract ?

 3. Marius

  6311? Nu 7312? Ca si cod caen ma refer. Sau merge cu 6311? (Intreb fiindca cel din urma, 7312 cere studii superioare).

 4. Blutter

  Buna,

  Am si eu o intrebare, sa stiu in clar, daca vreau sa lucrez part-time de acasa pe upwork.com, la joburi de genul introducere date, asistenta personala virtuala, scriere articole etc, trebuie sa am autorizatie? adica sa ma declar pfa?
  Sau ajunge sa declar veniturile obtinute la sfarsit de an(am inteles ca pana pe 25 mai a anului se declara)?
  Eu in principiu imi caut un job full time dar vreau sa lucrez si ceva pe langa, sa mai fac niste bani, dar mi se pare prea mare bataie de cap sa infiintez un pfa pentru asta, avand in vedere ca multe din joburile astea sunt pe perioade de 3 luni sau mai putin de o luna, chiar.

Leave a Reply