Persoanele care doresc sa asigure calitatea legala a acitvitatii economice desfasurate in diferite domenii trebuie sa cunoasca toate conditiile, etapele si actele necesare pentru a deveni PFA. Legislatia in vigoare prevede faptul ca activitatea economica desfasurata temporar sau permanent de fiecare persoana fizica autorizata trebuie sa fie autorizata si inregistrata in conditiile Ordonantei de Urgenta nr. 44/2008. Continue reading…
Reluarea activitatii pentru o firma suspendata
Suspendarea activitatii unei societati comerciale se realizeaza prin depunerea unui dosar la oficiul Registrului Comertului. Cei care doresc reluarea activitatii pentru o firma suspendata vor fi nevoiti sa constituie un dosar similar cu cel depus pentru a inregistra inactivitatea temporara a intreprinderii. Dupa inregistrarea si aprobarea cererii, intreprinderea isi poate relua activitatea economica si comerciala. Continue reading…
Suspendarea temporara a activitatii unei firme
Asociatii pot initia suspendarea temporara a activitatii unei firme in cazul unei scaderi in activitatea societatii comerciale si alte probleme legate de desfasurarea activitatii comerciale. Potrivit legislatiei in vigoare din Romania activitatea unei intreprinderi poate fi suspendata pentru cel mult trei ani. Continue reading…
Infiintare Srl sau Sa – avantaje si dezavantaje
Inainte de a demara procedurile pentru infiintarea unei societati comerciale este indicat sa cunoasteti avantajele si dezavantajele infiintarii unui SRL sau SA. Structura firmei respectiv obligatiile si drepturile asociatiilor pot contribui la succesul intreprinderii. Continue reading…
Ghid despre plata contributiilor sociale la ANAF
Aflati toate informatiile legate de modificara codului fiscal din acest ghid despre plata contributiilor sociale la ANAF. Potrivit Ordonantei de Urgenta 24/2012, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din data de 1 iulie 2012 va prelua administrarea si colectarea tuturor contributiilor de asigurari sociale (CAS) pentru pensiile persoanelor fizice. Continue reading…
Majorarea capitalului social – procedura si acte necesare
Majorarea capitalului social se poate efectua in cazul societatilor pe actiuni, societatilor cu raspunderi limitate, unei intreprinderi listate la bursa sau in situatia in care aceasta procedura se face prin aport de imobile terenuri sau bunuri mobile. Asociatii sau administratorii vor fi obligati sa constituie un dosar complet cu documentele necesare care va fi depus la oficiul Registrului Comertului. In cazul in care doriti sa evitati nelamuririle si neplacerile apelati la ajutorul unui cabinet de avocatura. Continue reading…
Cand si cum poate fi exclus un asociat dintr-o societate comerciala?
Incalcarea prevederilor stabilite in Actul Constitutiv al firmei poate duce la excluderea asociatului. Cand si cum poate fi exclus un asociat dintr-o societate comerciala? Potrivit procedurii prevazute in art. 222-225 din Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor comerciale excluderea unui asociat se va face dupa pronuntarea unei sentinte definitive de o instanta. Continue reading…
Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui S.R.L.?
Redactarea actului constitutiv are o importanta speciala in procesul de infiintare a unei societati comerciale. Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui S.R.L.? Potrivit Legii societăţilor comerciale nr.31/1990, acest document precizeaza obligatiile si drepturile asociatilor, relatia dintre asociati, obligatiile administratorului dar si alte detalii importante legate de structura si natura societatii comerciale. Continue reading…
Urmatoarele etape dupa inregistrarea unei societati comerciale
Dupa ridicarea documentelor juridice de la Oficiul National al Registrului Comertului antreprenorii se vor ocupa de alte detalii importante pentru a garanta activitatea legala a firmei. Asociatii vor lua in considerare urmatoarele etape dupa inregistrarea unei societati comerciale: Continue reading…
Legislatia privind functionarea si modul de infiintare al societatilor comerciale
Pentru a asigura activitatea legala a unei intreprinderi asociatii trebuie sa cunoasca legislatia privind functionarea si modul de infiintare al societatilor comerciale. Reglementarile cele mai importante privind intreprinderile comerciale sunt cuprinse in Legea nr. 31/1990. Aceasta lege prestabileste conditiile necesare pentru infiintarea societatilor in comandita simpla (S.C.S.), a societatilor in nume colectiv (S.N.C), a societatilor pe actiuni (S.A.), a societatilor in comandita pe actiuni (S.C.A.) si a societatilor cu raspundere limitata (S.R.L.). Continue reading…