Dupa ridicarea documentelor juridice de la Oficiul National al Registrului Comertului antreprenorii se vor ocupa de alte detalii importante pentru a garanta activitatea legala a firmei. Asociatii vor lua in considerare urmatoarele etape dupa inregistrarea unei societati comerciale:
- Achizitionarea stampilei societatii comerciale. Pentru a obtine o stampila cu sigla si numele firmei trebuie sa pregatiti urmatoarele documente: delegatie, cartea de identitate a persoanei delegate, Certificatul Unic de Inregistrare (CUI) a societatii, factura despre plata stampilei. O stampila va ramane la asociatul unic/asociati o alta stampila va fi oferita contibilului sau firmei de contabilitate pe baza unui proces verbal cu specimen. Stampila oferita contabilului va avea un semn distinctiv precum o steluta.
- Deschiderea contului bancar al societatii comerciale. Asociatii firmei anexeaza copii dupa chitantele obtinute de la banca unde au depus capitalul social dosarului depus la Registrul Comertului. In momentul inregistrarii firmei conducatorii societatii se vor intoarce la banca respectiva pentru a deschide un cont special pentru firma lor. Potrivit legislatiei in vigoare se pot deschide mai multe conturi in RON sau valuta pentru o societate comerciala. Asociatii vor putea sa ridice capitalul social depus pentru infiintarea societatii pentr a-l utiliza in interesul firmei.
- Organizarea si tinerea contabilitatii de administrator. Administratorul va avea grija ca documentele referitoare la contabilitatea primara si de gestiune sa se tina la sediul social al firmei sau la punctul de lucru. Actele referitoare la contabilitatea financiara vor fi externalizate conform unor contracte incheiate cu persoane juridice sau fizice acreditate C.E.C.C.A.R. Conform legislatiei in vigoare este indicat sa rezolvati aceasta operatiune juridica in max 10 zile dupa inregistrarea societatii comerciale.
- Achizitionarea registrelor contabile de Registrul de Evidenta Fiscala in cazul in care asociatii devin platitori de impozit pe profit. Registrele contabile se pot cumpara de la Administratia Financiara iar Registrul Inventar si Registrul Jurnal de la o papetarie. Contabilul sau firma de contabilitate se va ocupa de achizitionarea acestor documente.
- Achizitionarea registrului unic de control. Acest document va tine evidenta controalelor facute de organele de control la o societate comerciala. Registrul unic de control va fi ridicat in maxim 30 de zile de la inregistrarea firmei de la oficiul Administratiei Fiscale de care apartine societatea. Asociatii care nu vor achizitiona acest registru de control vor fi sanctionati cu diferite amenzi. Actele necesare pentru obtinerea acestui document sunt: o imputernicire, Cerere de eliberare, carte de identitate si Certificatul Unic de Inregistrare (CUI) a societatii.
- Obtinerea Certificatului de Inregistrare in scopuri de TVA. Asociatul unic/ asociatii trebuie sa ridice acest document de la Administratia Finaciara de care apartine societatea comerciala. Contabilul sau administratorul se poate ocupa de obtinerea acestui certificat. Actele necesare pentru ridicarea acestui document sunt: copie carte de identitate a asociatilor, copie de pe Certificatul Unic de Inregistrare (CUI) a societatii, delegatie si stampila.
- Redactarea contractului cadru. Societatile comerciale vor livra bunuri si vor presta servicii pe baza acestui document. Pentru a evita orice situatie neplacuta: obligatiile ambelor parti, pretul si penalitatile de intarziere, clauzele de despagubire, cadrul legal respectiv termenele limita vor fi determinate cu mare grija.
- Redactarea ofertei. Expertii in redactarea ofertelor vor stabili preturile minime si maxime intre care se pot semna anumite contracte cu clientii.
- Alegerea tipurilor de facturi si chitante. Asociatii alaturi de administrator vor alege un model tipizat sau electronic de chitanta si factura care poate fi completat cu usurinta.
- Desemnarea unui reprezentant la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Conform legii nr. 656/2002 referitoare la sanctionarea si prevenirea spalarii banilor precum si pentru combaterea a finantarii actelor de terorism asociatii unei societati comerciale trebuie sa desemneze o persoana care va semnala faptele supuse prevederilor legale in vigoare. Administrarorul sau asociatul unic va depune o notificare la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu numele angajatului sau asociatului responsabil de monitorizarea tranzactiilor. Nedepunerea unei astfel de notificari este sanctionata cu o amenda sau deschiderea unui dosar penal.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii utile pentru o buna functionare a societatii comerciale din punct de vedere legal.
buna ziua,
ce fel de contracte sunt obligate sa aibe firmele in general,ma refer la PSI,deratizare.Mai sunt si altele?
multumesc,o zi buna