UXDE dot Net Wordpress Themes

Suspendarea temporara a activitatii unei firme

in Blog, Informatii Registrul Comertului / 4 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...Loading...

 
Asociatii pot initia suspendarea temporara a activitatii unei firme in cazul unei scaderi in activitatea societatii comerciale si alte probleme legate de desfasurarea activitatii comerciale. Potrivit legislatiei in vigoare din Romania activitatea unei intreprinderi poate fi suspendata pentru cel mult trei ani.

Asociatii care doresc suspendarea activitatii firmei vor avea mai multe obligatii fata de autoritati. In primul rand procedura suspendarii activitatii unei intreprinderi individuale, a unei intreprinderi familiale, a unei persoane fizice autorizate sau a unei societati comerciale se poate initia numai in cazul in care nu exista datorii catre bugetul de stat.

Fondatorii acestor intreprinderi care doresc intreruperea activitatii sunt obligati sa plateasca contributiile la stat pe perioada suspendarii. Efectuarea platilor se poate face semestrial sau trimestrial. Conform normelor legislative in perioada suspendarii nici o firma nu poate avea o activitate comerciala sau economica, nu va putea efectua plati si nu va putea beneficia de venituri.

Firmele care doresc recuperearea unor datorii de la firma care si-a suspendat activitatea pot face acest lucru dupa ce intreprinderea isi va relua activitatea economica. Insa, potrivit legislatiei o firma inactiva poate face plati si incasari pentru serviciile anterioare perioadei de suspendare a activitatii.

Etapele suspendarii temporare a activitatii unei firme sunt:

 • clarificarea situatiei angajatilor prin desfacerea contractelor de munca sau trimiterea acestor persoane in somaj tehnic. In cererea depusa de asociati la Inspectoratul Teritorial de Munca se stabileste perioada pe care se suspenda contractul de munca al angajatilor;
 • primul pas este depunerea unei cereri de inactivitate temporara la Oficiul Registrului Comertului de catre actionarii si asociatii firmei;
 • constituirea unui dosar de suspendare care va contine documente doveditoare pentru achitarea taxei judiciare, taxei judiciare de timbru, taxei de registru, tarifulului de publicare in Monitorul Ofical al Romaniei, Partea a IV-a. Aceste taxe se vor plati la casieria Oficiului Registrului Comertului.
 • dupa cel mult 5 zile judecatorul delegat de la Oficiul Registrului Comertului va emite o incheiere de suspendare a activitatii societatii comerciale;
 • pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu documentul eliberat de judecator va fi depus la ANAF impreuna cu alte documente importante. Asociatii nu vor fi nevoiti sa depuna anual bilantul pe zero numai in cazul in care vor demara procesul de obtinere a regimului derogatoriu de la Administraria Finaciara;
 • asociatii firmei pot cere neinregistrarea lor ca platitori de TVA in momentul in care intreprinderea a intrat in starea de inactivitate temporara.

Actele necesare pentru suspendarea activitatii firmei sunt:

 • hotararea de inactivitate temporara redactata si adoptata de asociatul unic sau Adunarea Generala a Actionarilor;
 • documentul doveditor legat de sediul social al firmei (varianta originala);
 •  o declaratie tip pe propria raspundere din care va reiese ca societatea comerciala isi suspenda activitatea economica pe o perioada de timp;
 • in cazul II (intreprindere individuala), PFA(persoana fizica autorizata) sau IF(intreprindere familiala) se vor depune toate actele originale la Oficiul Registrului Comertului;
 • in cazul PFA-urilor este suficienta depunerea unei simple cereri la Oficiul Registrului Comertului;

Conform legislatiei in vigoare suspendarea activitatii unei firme se finalizeaza in 6-7 zile lucratoare. Avantajele cele mai importante a suspendarii activitatii sunt de a nu achita impozitul minim si a fi scutit de depunerea declaratiilor fiscale pentru taxe si impozite.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de suspendarea temporara a activitatii unei firme.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Discussion 4 Comments

 1. PARVU GHEORGHE

  Am o firma in Bulgaria si doresc sa o inchid. cum se procedeaza si ce costuri sant ?

 2. Foglietta Constantin

  Pot suspenda temporar activitatea de persoana fizica autorizata,si daca care sunt etapele de parcurs si actele necesare.multumesc.

 3. ion nedelcu

  Detin o firma de transport avand un autocar.
  Cum pot sa inchid firma temporar
  Cum se procedeaza

Leave a Reply