UXDE dot Net Wordpress Themes

Schimbarea obiectului principal de activitate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.40 out of 5)
Loading...Loading...

 
Inainte de a depune dosarul de inregistrare a societatii comerciale la oficiul Registrul Comertului este indicat sa stabilim obiectul principal si obiectele secundare de activitate ale firmei. Schimbarea obiectului principal de activitate se efectueaza conform unor reguli prestabilite de legislatia in vigoare.

Fondatorii unei societati comerciale vor stabili activitatile pe care le va desfasura firma pentru a alege codurile CAEN. In procesul de alegere a codurilor CAEN fondatorii societatii vor tine cont de urmatoarele conditii:

  • unele activitati precum prelucrarea combustibililor nucleari respectiv apararea nationala sunt interzise unor categorii de agenti economici;
  • in cazul unor organizatii economice, legislatia in vigoare impune regula de a avea numai un singur obiect de activitate (creditare, leasing financiar sau investigatii);
  • unele activitati precum activitatile veterinare, intermediarea tranzacatiilor financiare si activitatile de garda si protectie, pot fi numite numai obiectul principal de activitate ale unor organizatii economice.

Activitatile economice se caracterizeaza prin urmatorul proces: intrari produse (servicii sau bunuri), operatiunea de productie si iesirea produselor (servicii sau bunuri). Identificarea activitatii principale este foarte importanta pentru a putea clasa o intrepindere conform CAEN Rev.2.

In interesul dezvoltarii societatii comerciale se poate schimba obiectul principal de activitate al intreprinderii. Schimbarea se poate efectua in urmatoarele situatii:

  • fondatorii sau asociatii au stabilit un anumit domeniu de activitate insa autorizarea desfasurarii se poate obtine numai sub conditia obiectului principal de activitate;
  • majoritatea activitatilor desfasurate in cadrul firmei s-a schimbat catre una dintre obiectele secundare prestabilite in Actul Constitutiv redactat in momentul infiintarii societatii;
  • noii asociati sau asociatul unic care a preluat societatea comerciala doreste schimbarea obiectului principal de activitate al firmei.

In situatia in care majoritatea activitatilor desfasurate la sediul firmei s-au schimbat catre una dintre activitatile secundare este indicat sa verificati daca activitatea respectiva este autorizata prin activarea codului CAEN respectiv de catre Registrul Comertului. Dupa activarea acestui cod puteti sa depuneti cererea pentru schimbarea obiectului principal de activitate.

La finalizarea acestei proceduri Registrul Comertului va elibera un certificat constatator prin care se va autoriza desfasurarea activitatilor din cadrul fimei. Daca doriti evitarea unor neplaceri si nelamuriri apelati la ajutorul unui avocat pentru constituirea dosarului de inregistrare care va fi depus la Registrul Comertului.

Actele necesare pentru schimbarea obiectului principal de activitate ale unei societati comerciale incluse intr-un dosar depus la Registrul Comertului sunt:

  • Actul Constitutiv al firmei actualizat;
  • certificatul de inregistrare (varianta originala).
  • cererea de inregistrare;
  • varianta originala a actului modificator al Actului Constitutiv (declaratia asociatului unic/ hotararea adunarii generale a asociatilor/ decizia Consiliului de administratie sau al directoratului).

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de schimbarea obiectului principal de activitate al unei societati comerciale.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply