UXDE dot Net Wordpress Themes

Reprezentantul legal al unei firme ar putea fi obligat sa-i plateasca solidar datoriile catre ANAF

in Blog / 1 Comment
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Reprezentantii legali ai unei societati comerciale ar putea fi pusi la plata, in cazul in care aceasta are datorii, dupa ce ANAF a aprobat procedura prin care poate fi angajata raspunderea solidara, care a si intrat in vigoare. Specialistii spun, insa, ca noile reglementari publicate de Fisc nu aduc toate clarificarile pentru ca masura sa poata fi aplicata corespunzator. Potrivit noilor reguli, pentru a determina raspunderea solidara, organul fiscal va trebui sa analizeze o serie de documente, urmand ca in final sa emita o decizie de angajare a raspunderii, prin care va specifica obligatiile de plata ale reprezentantilor legali, sume ce vor trebui achitate de acestia in aproximativ 20 de zile.

atentie la datoriiConform Codului de procedura fiscala, raspund in solidar cu firma aflata in datorii anumite categorii de persoane care fac parte din acea firma. Dincolo de aceste prevederi, in Codul de procedura fiscala nu se precizeaza cum vor raspunde persoanele respective in fata organelor fiscale.

Potrivit actului normativ, masura de angajare a raspunderii in solidar va fi aplicata de organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal, adica a firmei.

De asemenea, pentru stabilirea persoanelor fizice si/sau juridice asupra carora va fi aplicata masurii raspunderii solidare, organul fiscal va identifica, evalua si gestiona toate documentele relevante care vor sta la baza demararii procedurii. Conform ordinului ANAF, acestea sunt:

 • documente referitoare la declararea insolvabilitatii debitorului;
 • acte si fapte din care sa rezulte reaua-credinta a persoanelor fizice sau juridice a caror raspundere va fi angajata;
 • documente referitoare la istoricul persoanei juridice debitoare: obiect de activitate, modificarile actului constitutiv, capital social, majorari de capital, sediul social sau modificari ale acestuia, administratori, actionari, directori, cenzori, hotarâri ale adunarii generale a actionarilor si altele;
 • documente referitoare la istoricul codebitorilor;
 • documente privind originea debitelor, respectiv decizii de impunere, rapoarte de inspectie fiscala, evidenta pe platitori, declaratii fiscale si altele;
 • date din evidenta proprie (RECOM, Dispecer 3, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara etc.).

In cazul documentelor din care poate sa rezulte reaua-credinta a persoanelor fizice sau juridice, a caror raspundere va fi angajata, nu este definita expresia “rea-credinta” si nici nu sunt oferite indicatii clare in acest sens.

Procedura aplicata persoanelor care raspund solidar pentru obligatiile de plata restante ale debitorului

Potrivit Codului de procedura fiscala, raspund solidar pentru obligatiile restante ale debitorului:

 • asociatii din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea, alaturi de reprezentantii legali care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta;
 • tertii popriti, in limita sumelor sustrase indisponibilizarii;
 • reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinta, declara bancii ca nu detine alte disponibilitati banesti.

Pentru fiecare dintre persoanele enumerate mai sus, actul normativ stabileste o serie de actiuni specifice pe care organul fiscal le va realiza.

Astfel, in cazul asociatilor din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale si reprezentantilor legali organul fiscal va tine cont de:

 • evaluarea datelor detinute de catre organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal cu privire la debitorul urmarit;
 • situatia fiscala a debitorului;
 • comportamentul fiscal al debitorului;
 • identificarea asociatilor din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale asupra carora urmeaza sa se atraga raspunderea solidara, pe motiv ca au determinat, cu rea-credinta, nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta;
 • orice alte documente pe care le detine pentru stabilirea situatiei de fapt.

Referitor la nedeclararea obligatiilor fiscale din motiv de rea-credinta, odata cu emiterea deciziilor de impunere este posibil ca organul fiscal sa spuna ca nedeclararea obligatiilor fiscale a fost facuta cu rea-credinta si sa fie invocata masura angajarii raspunderii solidare.

Acest articol a fost preluat de pe Avocatnet.ro

 

Discussion 1 Comment

 1. Draganely

  Bun, si daca reprezentatul legal care este solidar cu firma si trebuie sa plateasca datoriile firmei, nu are bani sa plateasca ce se intampla ? se vor confisca bunuri care sunt pe numele lui nu ? dar daca nu are nimic pe numele lui, ce se intampla ?

Leave a Reply