Intreprinzatorii inainte de a depune dosarul pentru inregistrarea unei societati comerciale trebuie sa gaseasca sediul social ideal pentru firma lor. Aceasta etapa este foarte importanta pentru a garanta desfasurarea legala a activitatilor comerciale. Aflati mai multe despre probleme si aspecte legate de stabilirea sediului social al firmei din acest ghid juridic.
Gasirea unui apartament sau spatiu comercial ideal pentru o societate comerciala necesita timp si rabdare. Pentru a obtine un act de spatiu, intreprinzatorii vor incheia un contract de inchiriere sau un contract de comodat cu proprietarul imobilului.
In urma incheierii contractului de comodat, persoana fizica sau juridica care doreste sa constituie o societate comerciala va folosi spatiul respectiv in mod gratuit pe o perioada stabilita intre partile implicate in incheierea contractului. Semnarea acestui document este o formalitate prealabila pentru infiintarea unei firme. Aigi gasiti mai multe informatii despre cum si cand se poate incheia un contract de comodat: http://www.avocat-firme.info/cand-si-cum-se-poate-incheia-un-contract-de-comodat.html
In situatia in care intreprinzatorii aleg ca sediul social al firmei un apartament de bloc este obligatoriu sa obtina acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor. Aceasta procedura necesita mai mult timp. Aici gasiti mai multe informatii utile necesare obtinerii acordului vecinilor si asociatiei de proprietari: http://www.avocat-firme.info/acordul-vecinilor-pentru-sediu-social-al-firmei.html
Dupa incheierea contractului de comodat sau a contractului de inchiriere, documentul va fi de pus la ONRC impreuna cu celelalte acte necesare infiintarii firmei. Registru comertului va cere o verificare catre ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social.
In urma verificarii documentelor oficiale organul fiscal va emite un certificat care confirma faptul ca in imobilul respectiv nu mai exista o alta firma deja inregistrata de ANAF si poate sa-si stabileasca sediu social la acea dresa. Potrivit prevederilor legislative intrate in vigoare, un imobil poate servi ca sediul social al mai multor societati comerciale daca structura spatiului permite functionarea mai multor firme in incaperi distincte obtinute prin procesul de partajare.
Pentru a reduce numarul cazurilor de evaziune fiscala Agentiea Nationala de Administrare Fiscala a introdus o serie de noi reglementari care restrictioneaza stabilirea sediului social a mai multor firme in acelasi apartament. Aici gasiti informatii despre cate firme pot avea sediu social in acelasi apartament: http://www.avocat-firme.info/cate-firme-pot-avea-sediul-in-acelasi-apartament.html
Intreprinzatorii trebuie sa aiba mare grija la valabilitatea actelor de spatiu. Adeseori, asociatii uita de termenul de valabilitate al contractelor de comodare sau de inchiriere. Astfel anumite firme ajung in baza de date al ONRC-ului ca avand sediul social expirat. Neatentia asociatilor poate crea multe probleme.
Informatiile legate de valabilitatea actului de spatiu sunt publice. Astfel partenerii potentiali ai unei societati comerciale pot verifica datele respective inainte de a decide daca doresc sa colaboreze cu firma respectiva sau nu. Informatiile referitoare la sediul social expirat pot strica reputatia excelenta a unei societati comerciale.
De asemenea, valabilitatea sediului social este un factor important in procesul de obtinere al unui credit de la o institutie bancara. Bancile solicita ca sediul social al firmei sa fie valabila. Intitutiile financiare pot refuza anumite servicii pe baza faptului ca sediul social al intreprinderii a expirat.
Potrivit Legii societatilor comerciale nerespectarea cerintelor privind valabilitatea sediului social pot genera dizolvarea societatii comerciale. Dizolvarea firmei poate fi solicitata de Oficiul National al Registrului Comertului, dar si de catre o persoana interesata. In cazul in care s-a emis hotararea dizolvarii societatii comerciale, asociatii sau administratorul au dreptul la recurs. O copie de pe recurs va fi depusa in termen de 30 zile de la emiterea hotararii de dizolvare la Oficiul Registrului Comertului in care a fost inregistrata firma respectiva.
In anumite cazuri activitatea economica a firmei se desfasoara la un punct de lucru. Pentru a evita consecintele negative ale expirarii valabilitatii actului de spatiu este foarte important ca asociatii sa aibe mare grija la ridicarea corespondentei de la sediul social al firmei. In situatia in care o societate comerciala este actionata in justitie, reprezentatii firmei trebuie sa actioneze cat mai repede pentru a evita dizolvarea firmei. Administratorul societatii poate ridica in mod regulat corespondenta de la sediul social al firmei.
Pentru a evita neplacerile cauzate de gasirea si stabilirea unui sediu social, cabinetul nostru de avocatura ofera serviciul de gazduire sediu social. Acest serviciu juridic se adreseaza tuturor persoanelor care doresc stabilirea sediului social rapid si fara batai de cap.
Onorariul pentru gazduire sediului social la cabinetul nostru de avocatura din Bucuresti este de 600 lei pentru 6 luni sau 1000 lei pentru un an.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de probleme sau aspecte legate de stabilirea sediului social al firmei, cat si servicii complete de infiintare a firmei.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
Se poate ca sediul social al firmei sa fie intr-un judet, iar activitatea acesteia sa se desfasoare in altul?