In anumite cazuri asociatii unei firme decid sa ia anumite masuri pentru a creste sansele de succes ale unei afaceri. Majorarea capitalului social este una dintre metodele folosite pentru a imbunatati calitatea activitatilor economice. Inaintea inmatricularii societatii comerciale la Registrul Comertului, se va stabili un capital social cu respectarea dispozitiilor legale prevazute de legislatia in vigoare.
In prezent capitalul social pentru societatile pa actiuni este de 90.000 lei respectiv pentru societati comerciale cu raspundere limitata este de 200 lei. Majorarea capitalului social se poate face in numerar sau in natura. De asemenea, asociatii pot acorda un imprumut firmei prin incheierea unui contract intre societate si asociat in conformitate cu reglementarile prevazute in Legea nr.31/1990.
Asociatii vor depune un dosar cu toate actele necesare pentru majorarea capitalului social la Registrul Comertului. Dosarul va cuprinde urmatoarele documente:
a) Actul aditional la Actul Constitutiv sau decizia asociatului unic/ hotararea adunarii generale a asociatilor (varianta originala)
b) Cererea de inregistrare (varianta originala)
c) Copie certificata de pe actul doveditor pentru dreptul de proprietate al asociatului asupra aportului in natura
d) In cazul in care aportul este un imobil se depune extrasul de carte funciara (varianta originala)
e) Raportul de evaularea emis de persoanele desemnate sau expertul numit de directorul Oficiului Registrului Comertului (varianta originala)
f) Actul Constitutiv actualizat al firmei
g) Actele doveditoare privind achitarea tarifelor/taxelor legale
h) Copii de pe actele doveditoare privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social
i) In anumite cazuri, documentul doveditor al creantei (contractul de imprumut incheiat intre firma si asociat), situatiile financiare respectiv balanta in cazul in care majorarea capitalului se realizeaza prin conversia unor creante lichide, exigibile si certe
j) Situatiile financiare si balanta in situatia in care capitalul se majoreaza prin incorporarea primelor/ rezervelor/beneficiilor de emisiune
k) In anumite cazuri, delegatia sau imputernicirea speciala, avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca obligatiile legale (varianta originala)
Majorarea capitalului social se poate realiza in cateva zile. Apelati la serviciile de asistenta juridica oferite de cabinetul nostru de avocatura, in cazul in care aveti nevoie de ajutor in procedura intocmirii dosarului de inregistrare depus la Registrul Comertului.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 si email: office@avocat-firme.info