UXDE dot Net Wordpress Themes

Informatii utile pentru infiintarea unui magazin web sau magazin online

in Blog / 4 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.17 out of 5)
Loading...Loading...

 
Comertul online a devenit cea mai indragita optiune aleasa de tinerii antreprenori care vor sa se lanseze in afaceri. Aceste informatii utile pentru infiintarea unui magazin web, ii ajuta pe intreprinzatori sa evite amenzile si neplacerile generate de desfasurarea ilegala a activitatii economice prin intermediul internetului. Retelele virtuale au reusit sa micsoreze distanta dintre oameni si ofera posibilitatea persoanelor fizice si juridice sa achizitioneze anumite produse sau sa beneficieze de diferite servicii la preturi avantajoase.

Prezenta fizica nu este necesara pentru a incheia un contract intre clienti si furnizori sau producatori. Internetul ofera numeroase modalitati pentru a putea economisi timp si energie in procesul  achizitionarii unor produse. Ordonanta de Guvern nr.130/2000 cuprinde reglementarile privind comertul online. Problemele juridice care au aparut dealungul timpului vor putea fi rezolvate cu ajutorul acestor prevederi legislative.

Ordonanta de Guvern nr.130/2000 reglementeaza protectia consumatorilor in cazul executarii si incheierii contractelor prin intermediul internetului. De asemenea, Legea nr. 365/2002 face referinta la comertul electronic realizat in conformitate cu normele de aplicare. Aceasta lege prezinta dispozitiile Directivei 2000/31/CE privind anumite aspecte juridice referitoare la serviciile societatii informationale, in special comertul electronic in piata interna, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L178/2000.

O alta lege, Legea nr.677/2001 vizeaza protectia clientilor cu privire la prelucrarea datelor personale de catre operatori si libera circulatie a acestor informatii. Persoanele care doresc sa infiinteze un magazin web trebuie sa aiba in vedere aceste reglementari pentru a evita amenzile date de autoritatile competente.

Infiintatorii webshop-urilor trebuie sa parcurga doua etape importante pentru a constitui un magazin online:

1. Infiintarea unei firme

Inainte de a realiza un site performant pentru magazinul web este obligatoriu sa infiintati o firma care isi va desfasura activitatea economica sub numele webshop-ului. Inainte de a depune actele necesare le oficiul Registrului Comertului, retineti faptul ca pentru a putea desfasura activitati de comert online trebuie sa alegeti codul CAEN 4791 care se refera la ‘comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet’. In rest se vor urmari toate etapele necesare pentru constituirea unei societatii comerciale.

 2.  Realizarea unui magazin web

Pentru a asigura succesul magazinul web se va crea un site performant. Pagina oficiala a webshop-ului trebuie sa contina anumite detalii privind modalitatea de plata, livrare si de inscriere a clientilor etc. Infiintatorii acestor magazine vor incheia un contract cu o firma de curierat respectiv o banca pentru a putea incasa sumele achitate de catre clientii magazinului pentru anumite produse sau servicii.

Incheierea acestor contracte se va realiza in conformitate cu Regulamentul BNR nr.6/2006 privind utilizarea si emiterea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre partile care participa la anumite tranzactii cu instrumentele respective.

Cele mai semnificative cheltuieli care apar in procesul de infiintare al unui magazin web sunt urmatoarele:

 • achizitionarea domeniului;
 • achizitionarea stocului initial de produse;
 • cumpararea echipamentelor necesare;
 • costurile de dezvoltare ale siteului oficial;
 • taxa achitata pentru serviciul de hosting;
 • costurile bancare;
 • taxa livrarii;
 • taxele achitate pentru procesatorul de plati.

Infiintarea unui magazin web necesita cunostinte avansate in domeniul IT si in domeniul afacerilor. Cei care doresc sa economiseasca bani pot infiinta o societate comerciala fara ajutorul unui reprezentan juridic. Insa, persoanele care doresc sa se lanseze in comertul online in cel mai scurt timp, pot apela la consultanta juridica oferita de un cabinet de avocatura.

Comerciantii virtuali sunt obligati sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea garanta desfasurarea legala a activitatii economice ai magazinului web. Prezentarea adresei, a datelor de contact, a denumirii firmei respectiv a modalitatilor de plata acceptate de catre comercianti sunt unele dintre cele mai importante informatii care trebuie sa apara pe site-ul ofical al webshop-ului.

Legea 441/2006 art.74 precizeaza faptul ca firmele sunt obligate sa treaca pe site-ul propriu adresa sediului social si Cui-ul, pentru a nu fi amendate.

De asemenea, infiintatorii unor magazine web trebuie sa aiba in vedere prevederile legale incluse in Ordonanta nr. 130/2000 privind comertul la distanta, precum:

 • termenul de 30 zile de la momentul transmiterii unei comenzi de catre un client, termen in care comerciantul virtual este obligat sa indeplineasca obligatiile incluse in contractul semnat de ambele parti;
 • in cazul in care comerciantul virtual nu-si poate indeplini obligatiile incluse in contractul respectiv, el va fi obligat sa ramburseze sumele varsate de client in termen de 30 de zile;
 • comerciantul virtual are obligatia sa prezinte cu caractere ingrosate pe siteul oficial pus la dispozitia clientului detalii privind dreptul clientului de a denunta contractul respectiv fara penalitati si fara a fi obligat sa ofere un motiv pentru intentia sa, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produselor sau de la momentul prestarii anumitor servicii.

Antreprenorii care doresc sa reduca cheltuielile legate de personal si de promovarea magazinului folosind diferite mijloace de comunicare, vor fi incantati sa descopere avantajele oferite de un magazin web.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii utile in desfasurarea legala a activitatii economice in Romania si nu in ultimul rand va ofera solutia optima de a putea infiinta o firma doar cu buletinul, fara necesitatea altor acte suplimentare.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

 

Discussion 4 Comments

 1. dretcanu

  buna ziua doresc sa infiintez un srl-d care va avea cod caen 4791 vanzarea cu amanuntul prin casele de comenzi si internet problema este ca locuiesc in apartamentul parintilor si din unele motive nu pot obtine aprobare pt sediu social si de a ccea mam gandit sa inchiriez un sediu social la o firma de avocatura , intrebarea mea este daca pot functiona fara punct de lucru cel putin o perioada

  va multumesc pt raspuns

 2. PARIS SORIN

  Buna ziua! As dori sa va intreb ,inafara de 4791, ce alte coduri sunt necesare pentru un magazin online si un blog.
  Multumesc!

 3. Francisc S

  Buna ziua,
  eu am alt cod CAEN principal de activate, dar am codul secundar autorizat 4791 pot functiona asa?
  Sau este necesar 4791 obligatoriu sa fie principal? Ca facem pe firma si alte activitati.

  Multumesc

Leave a Reply