Antreprenorii care doresc sa infiinteze o intreprindere individuala trebuie sa afle mai multe informatii despre initierea unei astfel de forme juridice. Potrivit legislatiei in vigoare o intreprindere individuala poate avea aproape orice obiect de activitatate cu exceptia obiectelor precum: notariat, contabilitate, medicina, arhitectura, avocatura cat si anumite activitati cu regim special de functionare.
Anumite coduri CAEN sunt folosite de intreprinderi cu o calificare sau o licenta intr-un domeniu special. Aceste coduri unice interzise nu pot fi folosite de intreprinderi individuale. Asemenea persoanelor fizice autorizate, o intreprindere individuala poate avea numai un singur cod CAEN. Cei care doresc sa aiba mai multe coduri CAEN trebuie sa intemeieze mai multe intreprinderi individuale. Aici gasiti mai multe detalii despre cum se aleg codurile CAEN.
Conform legislatiei in vigoare, o intreprindere individuala nu are personalitate juridica si este organizata de o persoana fizica, numit si intreprinzator. Ordonanta de Urgenta nr.44/2008 cuprinde toate reglementarile referitoare la intreprinderea individuala.
In cazul intreprinderilor individuale este important ca intreprinzatorul sa aiba un atestat al pregatirii profesionale. De asemenea este foarte important ca intreprinderea sa aiba un sediu profesional pentru a stabili locul ideal pentru anumite activitati economice.
In cazul in care persoana fizica care a infiintat intreprinderea individuala colaboreaza cu o entitate juridica nu va fi considerata angajatul persoanei juridice. Insa daca doreste poate fi incadrat cu carte de munca la o intreprindere care desfasoara o activitate economica diferita de cea pe care o desfasoara intreprinderea individuala pe care a infiintat-o.
Legislatia din Romania permite ca o intreprindere individuala infiintata de o persoana fizica sa fie simultan membra a unei PFA si a unei intreprinderi familiale. Mai mult asociatul unic al intreprinderii individuale poate fi asociat in mai multe societati cu raspundere limitata.
Pentru initierea unei astfel de afaceri se va depune un dosar de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului. Actele necesare pentru infiintarea unei intreprinderi individuale sunt:
- formularul de inregistrare;
- cazierul fiscal al titularului;
- copie de pe carte de identitate sau pasaport a intreprinzatorului;
- certificat pentru disponibilitatea si rezervarea denumirii firmei (varianta originala);
- copii atestate de pe documentele care dovedesc calificarile profesionale ale intreprinzatorului;
- copie legalizata sau varianta originala a documentului care atesta dreptul de folosinta al sediului social sau al punctelor de lucru ( contract de comodat, contract de inchiriere, contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor);
- specimenul de semnatura al intreprinzatorului;
- declaratia tip pe propria raspundere din care reiese ca intreprinderea indeplineste toate conditiile legale pentru a functiona conform legislatiei in vigoare (conditii sanitare, sanitar-veterinare, protectia muncii respectiv protectia mediului)
Primul pas in infiintarea unei intreprinderi individuale este depunerea dosarului de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului. Actele vor fi verificate de un referent si apoi trimise catre aprobare. Directorul Registrului Comertului are dreptul sa aprobe inregistrarea intreprinderii. In momentul in care se aproba inregistrarea intreprinderii se va elibera un certificat de inregistrare.
Potrivit specialistilor procedura de inregistrare nu va dura mai mult de 3-4 zile lucratoare, iar taxa inregistrarii ajunge pana la suma de 300 RON. Trebuie sa mentionam faptul ca o astfel de intreprindere se inregistreaza pentru o perioada nelimitata.
Urmatorul pas este inregistrarea intreprinderii la organele fiscale competente din zona in care se afla sediul social al intreprinderii. Conform legislatiei veniturile intreprinderilor individuale sunt supuse impozitului de 16% pe venit respectiv contributiei de 5,5% la asigurarile sociale de sanatate. Intreprinzatorul este obligat sa depuna primele declaratii estimative de venit in termen de 15 zile calculat de la momentul infiintarii intreprinderii.
Anumite intreprinderi pot opta pentru norma de venit. Aceste intreprinderi au ca obiect principal de activitate, actvitati precum: incaltaminte si imbracaminte, comert cu plante medicinale, dresatul animalelor, confectionarea si repararea unor obiecte, activitati de panificatie, fotografiere si taximetrie. In cazul acestor intreprinderi, actionarul unic nu este obligat sa isi tina contabilitatea in partida simpla pentru activitatile respective.
In cazul angajatilor unei astfel de intreprinderi se platesc aceleasi contributii ca in cazul oricarei alte societati comerciale in functie de conditiile prestabilite de contractul individual de munca.
Potrivit OG nr.47 din 28 august 2007 in cazul intreprinderilor individuale taxele salariale si impozitele se vor achita trimestrial. Cele mai importante avantaje ale unei intreprinderi individuale sunt: costurile administrative reduse, posibilitatea de a colabora cu orice tip de organizare economica, impozitul pe venit se va stabili in functie de cheltuielile achitate si veniturile incasate respectiv intreprinzatorul poate angaja cu contract individual de munca alte persoane.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de infiintarea unei intreprinderi individuale, cat si infiintari firme.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
Buna ziua! O I.I poate avea un asociat? Prietenul meu ar putea sa fie asociatul meu? Multumesc frumos!