Antreprenorii care doresc sa-si intemeieze propria afacere in cel mai scurt timp pot apela la serviciile de infiintare firma si inregistrare ca platitor TVA oferite de cabinetul nostru de avocatura. Pentru a evita riscul unor amenzi din partea organelor de inspectie fiscala este recomandat sa cunoasteti toate situatiile in care un intreprinzator poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Potrivit prevederii de la art. 153 alin. (1) lit a.) si c.) din Codul fiscal, o firma se poate inregistra in scopuri de TVA fie in momentul infiintarii societatii comerciale fie in momentul in care cifra de afaceri privind TVA realizata intr-un an este mai mica decat cifra maxima de scutire de TVA. Criteriile pentru conditionarea inregistrarii unor firme in scopuri de TVA sunt prestabilite de OMFP 2795/2011.
Pentru a sti cand trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA intrati aici: Cand te inregistrezi ca platitor de TVA
Documentele necesare pentru inregistrarea in scopuri de TV sunt urmatoarele:
– Cererea de inregistrare in scopuri de TVA formular 098 completat;
– Anexa completata cu ajutorul unui program electronic pus la dispozitia intreprinzatorilor de catre autoritatile fiscale care prezinta elemente care justifica inregistrarea in scopuri de TVA precum: detalii privind cazierul administratorilor, rezidenta fiscala respectiv modelul de detinere al spatiului.
Aceste acte oficiale se vor depune la autoritatea fiscala ulterior eliberarii certificatelor de functionare de catre oficiul Registrului Comertului. Procedura de inregistrare incepe cu verificarea documentelor depuse de catre asociatii firmei si va continua cu o analiza a documentelor la sediul firmei pentru a stabili faptul daca societatea comerciala are dreptul sa efectueze activitati economice.
Cele mai semnificative criterii analizate de organele de inspectie sunt:
– existenta unui sediu social;
– cazierul fiscal al administratorilor (sa nu aiba inscrieri privind infractiuni referitoare la anumite operatiuni legale);
– se verifica modul de detinere al spatiului precum si faptul daca administratorii firmei sunt rezidenti in unele dintre statele membre UE sau in state terte respectiv daca persoanele respective au mai detinut firme care au ajuns in stadiul de faliment;
– dreptul societatii comerciale pentru a desfasura o activitate economica la sediile secundare sau sediul social declarat. In aceasta situatie se va depune o declaratie pe propria raspundere din care reiese faptul ca firma poate desfasura activitati economice in aceste locatii.
Pentru a clasifica societatea comerciala in functie de obtinerea unui rezultat, aceste criterii se vor puncta de la 0 la 10. O firma se va putea inregistra in scopuri de TVA la autoritatea competenta daca obtine un rezultat de minim 45 de puncte.
Intreprinzatorii vor putea obtine cel mai bun rezultat daca cunosc criteriile analizate de autoritatea competenta. Urmariti aceste exemple de criterii si punctaje acordate pentru fiecare pentru a crea o imagine completa despre operatiunea de inregistrare in scopuri de TVA:
– firma poate obtine 10 puncte in cazul in care nici unul dintre asociati sau administratori nu a mai detinut o firma care a fost lichidata in trecut;
– societatea comerciale poate obtine 10 puncte in cazul in care sediul social se afla in proprietatea persoanei impozabile;
– se pot obtine 10 puncte si in cazul in care nici un asociat sau administrator nu detine parti sociale sau actiuni la firme declarate inactive de oficiul Registrului Comertului;
– in situatia in care reprezentantii legali respectiv administratorii firmei sunt cetateni UE se pot obtine 10 puncte. Insa in cazul in care aceste persoane sunt cetateni non-UE si nu au o viza de sedere pe termen lung in tara noastra nu se va obtine nici un punct.
– in cazul in care sediul social al firmei este concesionat sau inchiriat printr-un contract incheiat pe o perioada mai scurta decat un an, insa societatea comerciala detine alte sedii secundare se vor acorda in jur de 6 puncte;
– in stiuatia in care sediul social este folosit in cadrul unui contract de leasing sau de comodat incheiat pe o perioada mai scurta de un an se va acorda 1 punct. Insa, daca contractul de comodat este incheiat pe o perioada mai lunga de un an se vor acorda 3 puncte.
Intreprinzatorii care vor depune cererea de inregistrare in scopuri de TVA dupa momentul inmatricularii societatii comerciale, vor afla decizia de inregistrare in scopuri de TVA in termen de aproximativ 3 zile.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice pentru infiintarea firmei rapid si ieftin, cat si informatii legate de inregistrarea firmei ca platitor TVA.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
Buna ziua,
am depus astazi dosarul pentru infiintarea unui SRL-D si doresc sa inregistrez societatea si in scopuri de TVA. Situatia este urmatoarea: Asociat unic si administrator, sediu social prin contract de comodat pe 5 ani, fara cazier, fara legaturi cu orice alta societate, rezident UE. Dupa calculele mele, aceasta inseamna maxim 43 de puncte. Asta inseamna practic ca nu pot face inregistrarea in scopuri de TVA? Va multumesc anticipat!
Cabinetul nostru de avocatura nu ofera servicii ce tin de inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA, pentru acest lucru va recomandam sa contactati un contabil care va poate ajuta in acest sens.
Noi va putem ajuta cu servicii juridice ce tin de infiintarea unei firme, modificari aduse firmelor, gazduire sediu social, etc.