Declaratia pe propria raspundere pentru infiintare firma este un document important din care reiese ca asociatul unic sau asociatii, respectiv administratorul si cenzorul indeplinesc toate conditiile legale pentru a detine aceste functii si isi pot desfasura activitatea conform legislatiei in vigoare.
Declaratiile vor fi semnate de fondatori si administrator inainte de a depune dosarul de inregistrare la oficiile Registrului Comertului. Unii asociati vor include acest document in Actul Constitutiv al societatii comerciale. Altii doresc ca aceste declaratii sa fie semnate in fata unui notar public sau chiar in fata judecatorului delegat din cadrul Registrului Comertului care va aproba inregistrarea firmei.
Potrivit Legii 31/1990 (art.6, alin.2) nu pot detine functia de asociat unic sau asociat persoanele care au fost condamnate pentru abuz de incredere, uz de fals, gestiune frauduloasa, delapidare, luare mita, inselaciune sau alte infractiuni mentionate in Legea nr.656/2002. Aceasta lege prevede sanctionarea spalarii banilor si obliga asociatii sa ia masuri pentru prevenirea si combaterea finantarii actelor de terorism.
Potrivit Legii 31/1990 (art.161, alin.2) nu pot detine functia de cenzor persoanele urmatoare:
- persoanele care beneficiaza de un venit oferit de administrator pentru indeplinirea altor functii in cadrul societatii comerciale;
- persoanele care sunt angajati de persoane care se afla in concurenta sau sunt in raport contractuale cu firma unde ei vor fi numiti cenzori;
- afinii sau rudele (pana la al 4-lea grad inclusiv) sau sotii administratorilor;
- persoanele care au alte atributii de control in cadrul Ministerului Finantelor Publice sau al altor institutii publice pe langa exercitarea atributiilor ca cenzorul unei societati comerciale;
- persoanele care au fost excluse din consiliul de supraveghere sau consiliul de administratie pe baza Legii 31/1990 (art.153 alin, 14).
Declaratia pe proprie raspundere pentru infiintare firma va contine: datele personale (ale fondatorilor, ale administratorului si ale cenzorului), datele firmei in cazul in care a fost inregistrata deja, sediul social al firmei, denumirea activitatii respectiv partea in care asociatii sau administratorul declara ca indeplineste toate conditiile legale pentru a detine aceasta functie si va respecta toate prevederile legislatiei in vigoare din domeniul sanitar, protectia mediului, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor respectiv protectiei muncii.
Asociatii si administratorii trebuie sa aiba mare grija la completarea corecta a declaratiei pe propria raspundere fiindca declaratiile inexacte sunt sanctionate conform legii. In cazul in care fondatorii nu au cunostintele necesare pentru completarea acestui formular este indicat sa apeleze la ajutorul unui avocat sau notar public.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice pentru infiintarea firmei rapid si ieftin, si totodata informatiile necesare intocmirii declaratiei pe propria raspundere necesara infiintarii firmei.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info