UXDE dot Net Wordpress Themes

De ce avem nevoie de o firma in desfasurarea activitatii economice

in Blog, Infiintare Firma / No Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

 
Regulile in afaceri au evoluat extrem de mult in ultimele decenii. Au aparut noi reglementari care vizeaza interesele intreprinzatorilor si a persoanelor care doresc sa beneficieze de serviciile prestate sau produsele comercializate de diferite societati comerciale. De ce avem nevoie de o firma in desfasurarea activitatii economice? Aflati raspunsul la aceasta intrebare din articolul de mai jos.

In primul rand pentru a putea desfasura o activitate economica in conditiile legii avem nevoie de constituirea unei forme juridice adegvate fiecarei afaceri in parte. Legislatie romana prevede sanctiuni dure si chiar inchisoare in cea ce priveste comertul ilegal. Aici gasiti mai multe informatii referitoare la ce riscam daca facem comert illegal.

In prezent, legislatia din Romania permite antreprenorilor sa infiinteze firme si societati comerciale optand pentru urmatoarele forme juridice:

– PFA (Persoana Fizica Autorizata)

– IF (Intreprindere Familiala)

– II (Intreprindere Individuala)

– SRL (Societate cu Raspundere Limitata)

– SNC (Societate in Nume Colectiv)

– SA (Societate pe Actiuni)

– SCA (Societate in Comandita pe Actiuni)

– SCS (Societate in Comandita Simpla)

Pentru a garanta succesul unei firme este indicat ca infiintatorii societatilor sa afle mai multe informatii despre aceste forme juridice.

PFA (Persoana Fizica Autorizata)

In cazul PFA-urilor infiintatorii trebuie sa aiba calificarea necesara in desfasurarea activitatii in care doresc sa devina PFA. De asemenea, fondatorii acestor forme juridice pot avea mai multi angajati, sunt responsabili pentru pierderile si castigurile societatii respectiv sunt obligati sa plateasca toate contributiile sociale la stat.

IF (Intreprindere Familiala)

Intreprinderile familiale sunt infiintate de membrii unei familii (pana la afinii de gradul 4). Aceste persoane sunt responsabile atat pentru castigurile, pierderile cat si pentru cheltuielile intreprinderii. Persoanele care decid sa infiinteze o astfel de intreprindere vor detine functia de fondator si nu de angajat in cadrul firmei.

II (Intreprindere Individuala)

Intreprinderile individuale se aseamana cu PFA-urile. Asociatii sunt responsabili pentru castigurile si pierderile intreprinderii respectiv sunt olbigati sa achite contributiile sociale lunare la stat. Singura diferenta fiind faptul ca activitatea acestor firme poate fi continuata de un mostenitor in cazul decesului fondatorului.

SRL (Societate cu Raspundere Limitata)

SRL-ul este forma juridica cea mai des utilizata de catre antreprenori. In cazul acestor societati, fondatorii au a raspundere limitata pentru castigurile si pierderile firmei. Contabilitatea acestor societati se tine in partida dubla respectiv firma poate avea un singur sau mai multi asociati.

SNC (Societate in Nume Colectiv)

In cazul SNC-urilor mai multe persoane decid sa infiinteze o firma pe baza unui contract care prestabileste drepturile si obligatiile asociatilor. Fondatorii acestor societati raspund de castigurile si pierderile firmei insa unii asociati nu au putere egala cand vine vorba de luarea unor decizii importante.

SA (Societate pe Actiuni)

Societatea pe actiuni se aseamana cu societatea cu raspundere limitata, insa, in cazul acestor firme asociatii devin actionari si au dreptul sa paraseasca firma in orice moment. De asemenea, este important de retinut faptul ca grupul actionarilor poate fi separat de membrii conducerii firmei. Pentru protectia intereselor actionarilor vor exista mai multe reguli si controale.

SCA (Societate in Comandita pe Actiuni)

SCA-urile sunt o combinatie a formelor juridice precum SNC si SA. In cazul acesta asociatii firmei se impart in doua grupuri: comanditarii care au raspundere limitata si beneficiaza numai de castigurile societatii respectiv comanditatii care au raspundere nelimitata cand vine vorba de pierderile si castigurile firmei respectiv au puterea de a lua anumite decizii in interesul societatii.

SCS (Societate in Comandita Simpla)

In cazul societatilor in comandita simpla avem cele 2 grupuri de asociati: comanditarii (care beneficiaza de castigurile firmei insa nu au dreptul sa conduca societatea respectiva)  si comanditatii (care au dreptul sa conduca firma si raspund cu toata averea lor pentru pierderile si castigurile societatii).

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii utile in desfasurarea legala a activitatii economice in Romania si nu in ultimul rand va ofera solutia optima de a putea infiinta o firma doar cu buletinul, fara necesitatea altor acte suplimentare.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply