Stabilirea sediului social este o etapa importanta in procedura infiintarii unei societati comerciale. De asemenea, este important ca asociatii firmelor sa aiba in vedere expirarea contractului incheiat pentru a detine dreptul de utilizare al unui spatiu comercial sau al unei cladiri. Cititi acest ghid util pentru a afla cum va poate fi dizolvata firma fara sa aflati la timp, din cauza expirarii contractului de comodat.
Contractul de comodat intre parti se incheie pe o perioada determinata de timp, el putand fi prelungit prin acordul partilor inainte de expirere. Este important ca actele aditionale prin care partile de comunacord prelungesc durata contractului de comodat sa fie inregistrate la Registrul Comertului in vederea asigurarii valabilitatii sediului social. Asociatii firmelor pot afla mai multe informatii despre valabilitatea unui imprumut cu titlu gratuit din Codul Civil.
Dupa expirarea termenului stabilit in contractul de comodat, daca partile nu depun la ONRC dovada prelungirii sediului respectiv, atunci societatea va figura cu sediu expirat, iar Oficiul National al Registrului Comertului va promova la Tribunal o actiune in dizolvarea judiciara a societatii comerciale. Dupa inregistrarea actiunii instanta competenta va trimite o citatie la adresa sediului social. Exista cazuri in care intreprinzatorii nu afla despre hotararea de dizolvare si nu o pot contesta in timp.
Daca hotararea judecatoreasca de dizolvare nu este contestata consecintele sunt urmatoarele:
– societatea comerciala va fi dizolvata si radiata, astfel incat nu va mai putea sa faca plati si incasari, fara a putea emite facturi. Fara cunostinta asociatilor si a administratorului firmei autoritatile pot inregistra operatiunile de incasari, de emiterea a unor facturi respectiv deducerea TVA-ului ca proceduri ilegale. De asemenea, firmele care colaboreaza cu societatea dizolvata pot avea probleme in urma unor tranzactii;
– in cazul in care societatea comerciala nu are datorii la stat, aceasta va fi dizolvata iar taxele pentru dizolvarea judiciara se vor obtine de la administratorul firmei care va raspunde de achitarea acestor datorii ca si persoana fizica;
Asociatii firmelor trebuie sa aiba in vedere faptul ca dizolvarea societatii inseamna privarea asociatilor de dreptul de a putea desfasura activitati economice. Exista o diferenta semnificativa intra procedura dizolvarii si a lichidarii unei societati comerciale. Potrivit legislatiei in vigoare, lichidarea se efectueaza la cererea fondatorilor firmei si se va finaliza de un evaluator de active agreat de oficiul Registrului Comertului.
Pentru a evita neplacerile generate de expirarea contractului de comodat asociatii firmelor pot apela la consultanta juridica oferita de un birou de avocatura. Verificarea valabilitatii contractului de comodat este singura solutie pentru a evita astfel de situatii.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de cum va poate fi dizolvata firma fara sa aflati la timp, din cauza expierarii contractului de comodat. Daca nu dispuneti de sediu social, cabinetul nostru va ofera serviciul de gazduire sediu social.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info