Pentru a cunoaste drepturile si obligatiile unui asociat respectiv al unui administrator este indicat sa cititi urmatorul articol legat de subiectul: cine conduce firma, asociatul sau administratorul? Un mod de a garanta extinderea si succesul unei societati comerciale este precizarea atributiilor fiecarui angajat si asociat.
Potrivit specialistilor in afaceri, administratorul este defapt persoana care conduce o societate comerciala. Administratorul semneaza actele importante si are responsabilitati privind administrarea si gestiunea firmei. Mai mult, aceasta persoana reprezinta toate deciziile luate de grupul asociatilor sau de catre asociatul unic.
Administratorul este desemnat conform Actului Constitutiv al societatii comerciale prin hotararea asociatului unic sau al AGA. In Actul Constitutiv al intreprinderii se precizeaza drepturile administratorului dar si modul in care el isi va desfasura activitatea in cadrul firmei.
Conform art.30 alin.2 din Legea nr. 31/1990 modificata, administratorii au obligatia de a pastra si a prelua de la fondatorii societatii comerciale toate documentele de corespondenta privind infiintarea firmei. Administratorul va participa la toate adunarile generale ale fondatorilor si va intocmi contul de profit si pierderi, bilantul societatii comerciale si va asigura plata dividendelor si repartizarea beneficiilor in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
In majoritatea cazurilor daca un administrator decide sa semneze un act sau un contract cu o societate nu va avea nevoie de acordul asociatului unic sau al asociatilor. Contractul semnat de aceasta persoana va fi respectata de asociati, in caz contrar firma poate sa fie executata silit sau poate ajunge la instanta de judecata.
Potrivit legislatiei in vigoare chiar daca asociatii intrunesc o sedinta speciala pentru a schimba decizia administratorului, ei nu pot modifica hotararea acestui angajat. Administratorul poate fi concediat insa deciziile sale nu se pot schimba de catre grupul asociatilor sau de catre asociatul unic.
Noul administrator desemnat de catre asociatii intreprinderii poate rezilia contractul incheiat de catre fostul administrator dar numai in situatia in care se respecta clauzele contractuale.
Administratorul va avea un salariu prestabilit in contractul individual de munca pe cand asociatii beneficiaza de dividende, in cazul in care societatea comerciala va avea dividende. Activitatea administratorului va fi supravegheata si verificata de asociati sau asociatul unic al intreprinderii iar in cazul unor abateri de la regulile interne si prevederile incluse in Actul Constitutiv al societatii comerciale se poate cere concedierea administratorului.
Verificarea lunara a actelor contabile este cel mai simplu mod de a supraveghea activitatea administratorului. Sedintele saptamanale sunt la fel de folositoare pentru a vedea daca obiectivele principale ale societatii comerciale sunt realizate si urmarite de catre administrator sau grupul de administratori.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de obligatiile si drepturile asociatilor si ale administratorului, si tot o data va poate redacta actul constitutiv al firmei astfel incat toate prevederele legale legate de aspectele discutate in acest articol sa fie in interesul bunei functionari a societatii comerciale.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info
Si daca un Client (adus de catre asociatul X ) conditioneaza semnarea unui contract de servicii numai de catre asociatul X (si nu de catre administrator) ?
Variante posibile:
1) cu procura notariala data de administrator asociatului X cu mandat limitat acordat semnarii respectivului contract;
2) cu imputernicire data de administrator asociatului X in aceleasi conditii;
3) la redactarea contractului de servicii, pe langa reprezentantul legal in speta administratorul, sa fie inclus si asociatul X;
4) altele ?
Multumesc
Cum poate o persoana Care a fost desemnata Administrator medical sa se exonereze de responsabilitati decat ale actului medical, poate administrator ul sa renunte la desemnare si ce presupune, se pot include clauze in actul constitutiv ?