Noile prevederi legislative intrate in vigoare stabilesc anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca societatile comerciale pentru a avea sediul social in apartamente de bloc. Cate firme pot avea sediul in acelasi apartament? Acest ghid util va ofera informatii legate de noile proceduri de infiintare a intreprinderilor care desfasoara o activitate comerciala potrivit legislatiei in vigoare.
Noile normative aduse de ANAF, prezinta modificari in cea ce priveste legislatia societatilor comerciale, detaliate prin Ordinul ANAF nr. 108/2012 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Aceste modificari facute de catre Fisc vor reduce numarul cazurilor de evaziune fiscala realizate de intreprinzatorii care au inregistrat mai multe firme in acelasi spatiu.
Aceste noi modificari in legea societatilor usureaza obtinirea certificatului ce atesta folosirea spatiului pentru sediu social, acum acest lucru se realizeaza de Registrul Comertului in colaborare cu Administratia Financiara din raza in care se afla imobilul ce se doreste a fi sediu social. Practic acest lucru se realizeaza in momentul in care se depune dosarul complet pentru infiintarea unei firme la ONRC, iar acesta trimite spre verificare organelor competente, mai exact Administratiei Financiare, cererea de verificare a sediului social.
Potrivit legislatiei in vigoare numarul firmelor inregistrate dintr-un apartament nu poate depasi numarul de camere sau incaperi obtinute prin procesul de partajare. Astfel intreprinzatorii vor avea probleme serioase cand vine vorba de a stabili sediul unei firme intr-un apartament de bloc. In trecut un intreprinzator care detinea rolul de asociat investitor in mai multe societati comerciale avea dreptul sa stabileasca sediul social al firmelor in acelasi apartament.
Noile modificari precizeaza ca pe viitor deschiderea mai multor societati comerciale in acelasi apartament de bloc (un birou sau o camera) va fi imposibila. Specialistii juridici precizeaza ca potrivit prevederilor legislative care au intrat in vigoare recent, in acelasi apartament vor putea functiona mai multe firme doar in cazul in care structura spatiului va permite functionarea societatilor in spatii partajate sau incaperi distincte. Mai exact nu pot avea sediu social mai multe societati decat numarul de camere ale acelui imobil.
Rolul verificarilor excesive este reducerea cazurilor de evaziune fiscala si a formarii unor societati pe termen foarte scurt. Insa, specialistii din domeniu atrag atentia autoritatilor asupra faptului ca organele fiscale nu au posibilitatea sa verifice daca unele firme existente indeplinesc toate conditiile legale cand vine vorba de structura sediului social pe care l-au ales pentru firmele lor.
Noua procedura de eliberare a certificatului de sediu social este cuprinsa in Ordinul ANAF nr. 108/2012, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 99 din 8 februarie 2012.
Potrivit ONRC, persoanele care vor sa isi infiinteze o firma nu se vor mai adresa Fiscului pentru obtinerea certificatelor pentru spatiul cu destinatie de sediu social si a adeverintelor privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, ci oficiilor registrului comertului (ORC).
Astfel, acestor persoane li se va pune la dispozitie formularul “Cerere de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social” la ORC, solicitantii avand doar obligatia de a atasa timbrul fiscal corespunzator, in original.
In situatia in care nu aveti sediul social pentru o firma in curs de infiintare sau doriti scimbarea sediului social actual, cabinetul nostru de avocatura va ofera serviciul de gazduire sediu social si astfel ati rezolvat problema stabilirii sediului social rapid, ieftin si fara batai de cap.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info