UXDE dot Net Wordpress Themes

Cand te inregistrezi ca platitor de TVA

in Blog, Infiintare Firma / 8 Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 2.50 out of 5)
Loading...Loading...

 
Modificarile, multe si dese, ale Codului Fiscal in ceea ce priveste taxa pe valoare adaga, fac ca inregistrarea unui contribuabil pentru plata sa fie un proces complicat, in mare parte datorat lipsei de indrumare legala.

Tocmai de aceea, acest articol se vrea a fi un indrumator pentru cei care vor sa se inregistreze ca platitori de TVA si drept urmare, va contine situatiile in care este obligatorie taxa pe valoare adaugata si informatii generale cu privire la eventualele scutiri de taxe, precum si alte informatii generale.

In Romania, inregistrarea pentru plata TVA-ului este reglementata de Ordinul nr. 2795/2011, modificat prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 518/2012. In el se specifica faptul ca un contribuabil poate incepe procedura de inregistrarea in 3 situatii:

a) atunci cand contribuabilul, din ratiuni economice, isi doreste sa plateasca taxa pe valoare adaugata;

b) atunci cand se depaseste plafonul maxim de 220,000 (limita impusa in articolul 152 din Codul Fiscal – cel care reglementeaza regimul special de scutire pentru intreprinderile mici);

c) atunci cand persoana juridical face o achizitie intracomunitara sau apeleaza la servicii intracomunitare;

La randu-le, fiecare dintre cele 3 situatii se aplica norme si bareme in functie de situatia contribuabililor. De exempleu, in cazul inregistrarea ca platitor de TVA prin optiune se aplica:

1) persoanelor juridice/impozabile care desfasoara activitati economice, aducatoare de venit, pe teritoriul Romaniei. Situatiile in care plata taxei pe valoare adaugata prin optiune poate fi inceputa sunt atunci cand plafonul de scutire mentionat mai sus (delimitat clar in alineatul 1 al articolului 152 din Codului Fiscal) nu este atins, dar persoana alege sa plateasca regimul normal de taxa si/sau daca plafonul de 220.000 de RON este depasit;

2) persoanelor juridical care cer inregistarea ca platitori de TVA inainte de a realiza activitati economice intracomunitare sau pentru operatiuni de livrari de bunuri taxabile, de prestari servicii cu drept de deducere al taxei pe valoare adaugata.

Conform legii 571/2003, in cazul celei de-a doua situatii (cea a depasirii plafonului maxim), contribuabilii trebuie sa solicite  inregistrarea pentru plata taxei pe valoare adaugata daca au depasit plafonul de 119.000 in primele 6 luni ale anului (implicit toata luna iunie) si cele care depasesc suma de 220.000 la finele anului calendaristic.

Plafonul de 220.000 Ron se refera la cifra de afaceri dintr-un termen dat (in cazul de fata 6 luni, respectiv 12 luni) si nu la profit.

In cea de-a treia situatie (definita la punctul c), persoanele care sunt obligate sa se inregistreze ca platitori de TVA sunt:

1) persoanele juridice neplatitoare de TVA atunci cand primesc servicii de la un tert din alt stat membru al comunitatii UE, daca si numai daca serviciile primite implica obligativitatea de plata a taxei pe valoare adauga in Romania;

2) persoanele juridice neinregistrate, atunci cand ofera servicii pentru care beneficiarii, membri ai altor state din UE, trebuie sa plateasca la randu-le, taxa pe valoare adaugata;

3) persoanele impozabile si neimpozabile cu sediu intre granitele Romaniei, care planuiesc sa efectueze achizitii intracomunitare taxabile, daca valoarea lor finala depaseste plafonul pentru care firmele mici sunt scutite de la plata TVA-ului.

 

Discussion 8 Comments

 1. George

  Buna ziua,
  Am citit articolele d-tra si le-am gasit foarte interesante, ceea ce denota ca sunteti persoane bine instruite, adevarati profesionisti de accea aprofit de acest moment pt. a va informa despre pb. mea:
  Vreau sa deschid o firma de Resurse umane, agentie de plasament forta de munca, etc. problema mea e ca stiu unde sa ma adresez pt. a avea informatiile necesare pt. o astfel de activitate, ce imi trebuie, unde trebuie sa merg, ce trebuie sa fac, ce capital social, etc.
  D-tra nu ati putea sa-mi d-ati o mana de ajutor, sa ma indreptati pe strada pe care trebuie sa o parcurg?? Va multumesc anticipat.
  Cu respect, D. George.

  • Av. Leonte

   Pentru a va putea oferi o opinie legala spetei expuse este necesar sa imi dati mai multe detalii. In acest sens va rog sa ma contactati la tel. 0722 236 175.

 2. Radu

  Buna ziua, daca detii o comunitate de WORLD of Warcraft / gaming ca persoana fizica si membrii cumpara produse virtuale pe acest joc, trebuie sa fi platitor de TVA?

  • Av. Leonte

   Pentru a putea incasa bani legal dintr-o activitate economica (in cazul dumneavoastra vanzare de produse virtuale) trebuie sa va constituiti in PFA sau intr-o firma de tip SRL conform legislatiei in vigoare si apoi in functie daca atingeti plafonul de 65 000 euro pe an sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de TVA.

 3. Viorel Turcu

  Buna ziua.Sunt societate neplatitoare de TVA in Romania si prestez servicii de intermediere exclusiv catre societati din EU platitoare de TVA.Facturez fara TVA desigur.Cum m-am apropiat de baremul de 10000 EUR)9750) mi-am zis sa ma inregistrez in ROI.La Finante m-au pus sa completez declaratiile 091 si 095 desi eu credeam ca doar 095 trebuie.In fine,dupa 5 zile cand m-am dus sa vad daca decizia este gata mi-au spus ca din acest moment sunt obligat sa platesc TVA 24% pt toate facturile eliberate catre firma din EU careia-i prestez serviciile de intermediere vanzari.TVA pe care nu-l voi putea recupera in tara deoarece sunt neplatitor de TVA.Am inlemnit! Mi-au spus ca pt PRESTARI servicii intracomunitare nu sunt obligat sa ma inregistrez in ROI si nici nu sunt legat de acel barem de 10000 EUR..deci nu trebuia sa solicit.In atare situatie mi-au oferit 2 solutii,fie ma inregistrez ca platitor de TVA si in tara,fie fac o cerere de mana prin care solicit a nu se mai prelucra declaratiile 091 si 095..lucru pe care l-am si facut imediat.Fiid totusi extrem de confuz am intrebat de 3 ori daca intr-adevar chiar nu sunt obligat sa ma inregistrez in ROI pt prestari servicii intermediere pt soc.din EU si nici chiar cand depasesc baremul de 10000 EUR.Mi-au reafirmat acest lucru mentionand ca acel barem se aplica ACHIZITIILOR de bunuri si servicii intracomunitare si cu recomandarea sa mai citez legea inca o data.Intrebarea mea ar fi daca intr-adevar asa este si daca da..fac bine ca facturez fara TVA ? ar mai trebui trecuta pe factura vreo mentiune gen cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din Codul fiscal ?? sau ceva similar? La Finante sunt 10 capete cu 10 idei iar asta ma sperie in cazul unui control.Ca nespecialist m-am uitat in 153/1 dar nu reusesc sa ma identific la vreun articol care intr-adevar sa spuna ca sunt exonerat de inreg.in ROI pt activitatea mea…decat daca probabil as atinge acel barem maxim care ma obliga sa fiu platitor de TVA in tara(65000 EUR)
  Sunt putin disperat si am nevoie de parerea unui specialist.Va multumesc mult pt ajutor rapid.

  • Av. Leonte

   Buna ziua,

   Va recomandam sa discutati cu un expert contabil pentru a va putea juta in situataia in care va aflati. Noi suntem cabinet de avocatura si oferim doar servicii juridice, iar dumneavoastra aveti nevoie de ajutorul unui contabil in aceasta situatie.

 4. Viorel

  Buna seara,

  am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta. Vreau sa imi deschid un srl neplatitor de tva si as dori sa cumpar bunuri dintr-o tara din Uniunea Europeana.
  Pot sa sa fac achizitii intracomunitare fara sa fie nevoie sa devin platitor de tva, adica sa nu platesc tva la produsele achizitionate si sa raman in continuare neplatitor de tva pentru operatiuni desfasurate in Romania?
  Va multumesc anticipat.

  • Av. Leonte

   Colaboratorul nostru contabil va transmis ca puteti sa cumparati bunuri dintr-o tara din UE fara sa fiti platitor de TVA, doar daca nu depasiti suma de 10 000 euro pe an si daca partenerii straini de la care cumparati accepta acest lucru (de obicei cand se fac achizitii intracomunitare partenerii staini cer si cod de TVA pentru a putea deduce TVA-ul). Dupa ce infiintati firma un contabil bun va poate ajuta in aceste aspecte contabile.

Leave a Reply