UXDE dot Net Wordpress Themes

Cand si cum se poate incheia un contract de comodat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 3.63 out of 5)
Loading...Loading...

 
Stabilirea sediului social este o etapa importanta in procesul de infiintare al unei societati comerciale. Intreprinzatorii adesea opteaza pentru contractele de comodat pentru a obtine un spatiu ideal pentru desfasurarea activitatii economice a unei firme. Cand si cum se poate incheia un contract de comodat? Acest ghid juridic va ofera informatii utile legate de contractul de comodat numit si imprumut de folosinta.

Potrivit specialistilor un astfel de contract ofera posibilitatea comodatarului sa foloseasca temporar si in mod gratuit un autoturism sau un spatiu pe care trebuie sa-l restituie in aceeasi stare cum l-a primit de la proprietar.

Contractele de comodat sunt reglementate prin art. 1560 pana la 1575 din Codul Civil. Astfel se precizeaza ca bunurile care pot fi inlocuite cu altele respectiv bunurile care se consuma in urma intrebuintarii nu pot constitui obiectul unui contract de comodat. Persoanele juridice dar si persoanele fizice pot semna un astfel de contract pentru a folosi gratuit un autoturism sau o cladire pentru desfasurarea activitatii comerciale.

Potrivit legislatiei in vigoare incheierea unui contract de comodat este considerat un act de administrare. Astfel, in cazul in care contractul principal nu interzice transmiterea folosintei, comodantul poate fi un locatar, proprietarul bunului sau un uzufructuar.

Pentru a vizualiza un model de contract de comodat intrati aici: model contract de comodat

In majoritatea cazurilor intreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate precum si intreprinderile individuale incheie astfel de contracte pentru stabilirea sediului social sau pentru a gasi un punct de lucru ideal pentru desfasurarea activitatii. Spre deosebire de contractul de vanzare-cumparare pentru a asigura valabilitatea contractului de comodat este nevoie de predarea bunului care constituie obiectul contractului cat si de acordul de vointa.

In situatia in care bunul (mobil sau imobil) se afla in posesia comodatorului contractul se poate incheia prin manifestarea de vointa a ambelor parti ( numit si ‚solo consensu’). Potrivit prevederilor legislative in vigoare contractul este valabil chair daca nu a fost inregistrat de vreun organ fiscal. Inregistrarea unui astfel de contract nu este impusa de legislatia tarii noastre.

Este important de retinut ca prin semnarea unui contract de comodat proprietarul bunului transmite numai dreptul de folosinta si nu dreptul de proprietate comodatarului. Inainte de a semna un astfel de contract este indicat sa se verifice valabilitatea documentelor oficiale.

Persoanele fizice sau juridice care incheie un contract cu o alta persoana fizica sunt sfatuiti sa verifice actul de identitate al persoanei respective dar si documentul prin care atesta ca detine bunul care constituie obiectul contractului.

In situatia in care proprietarul bunului respectiv este o persoana juridica este indicat sa se verifice Certificatul de Inregistrare la Registrul Comertului al firmei respective precum si actul care atesta ca societatea respectiva detine imobilul sau autoturismul respectiv. Potrivit legislatiei contractul de comodat devine valabil in momentul semnarii actului sau de la data stabilita de partile care au semnat documentul respectiv.

Chiar daca prezenta sau semnatura unui avocat sau a unui notar public nu este obligatorie pentru a incheia un contract de comodat, specialistii juridici atrag atentia intreprinzatorilor asupra faptului ca in urma unui control fiscal lipsa unei date autentice poate crea diferite probleme.

Persoanele fizice sau juridice care doresc sa garanteze valabilitatea contractului pot apela la asistenta juridica oferita de catre un avocat pentru a autentifica acest document oficial.

Partile implicate in incheierea unui contract de comodat vor stabili perioada pe care se incheie contractul. Este important de retinut ca dreptul de folosinta nu poate fi considerata perpetua. In cazul in care partile implicate in incheierea contractului nu au stabilit un termen,  conform art. 1560 din Codul Civil, instanta va prelua dreptul de a stabili perioada transmiterii dreptului de folosinta.

Inaintea expirarii contractului de comodat partile care au semnat documentul respectiv pot solicita prelungirea acestuia printr-un act aditional in care se stabileste un alt termen pentru valabilitatea contractului. Unii specialisti recomanda incheierea unui alt contract de comodat pentru a garanta valabilitatea acestui document incheiat pe baza consimtamantului celor doua parti.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice pentru infiintarea firmei rapid si ieftin, dar si suportul necesar redactarii corecte a contractului de comodat.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info

Leave a Reply