Inainte de inregistrarea unei societati comerciale de catre oficiul Registrului Comertului se vor stabili obiectele de actvitate ale firmei conform reglementarilor prevazute in CAEN Rev.2. Astfel fondatorii intreprinderii au dreptul sa mentioneze toate obiectele de activitate ale firmei cu exceptia activitatilor care au un regim aparte de desfasurare sau constituie „monopol” de stat.
Potrivit legislatiei in vigoare Registrul Comertului nu stabileste taxa inregistrarii in functie de numarul obiectelor de activitate prestabilite in Actul Constitutiv al societatii comerciale. Odata cu redactarea Actului Constitutiv respectiv prin publicarea Hotararii Judecatoresti de Infiintare in Monitorul Oficial fondatorii unei intreprinderi vor avea dreptul sa desfasoare o activitate economica legala.
Insa este foarte important de retinut ca acest drept pentru a desfasura o activitate economica nu scuteste asociatii sau asociatul unic de procedura obtinerii unei autorizatii pentru a desfasura activitatile prestabilite in Actul Constitutiv al intreprinderii. Firma nu isi poate incepe activitatea in momentul in care fondatorii au obtinut actele importante ale societatii.
Fondatorii intreprinderii vor avea nevoie si de autorizatii pentru desfasurarea activitatilor mentionate intre obiectele de activitate ale societatii comerciale. Autorizatiile vor fi emise tot de oficiul Registrului Comertului sub forma unor Certificate Constatatoare eliberate pe baza unei Declaratii pe propria raspundere a asociatilor/asociatului unic depus la autoritatile competente precum: Directia de Sanatate Publica (din cadrul Ministerului Sanatatii Publice), Inspectoratul Teritorial de Munca – Protectia Muncii (din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse), Directia de Sanatate Veterinara (din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale) respectiv la Agentia pentru Protectia Mediului (din cadrul Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile).
In momentul depunerii cererii pentru autorizatii, autoritatile competente vor decide daca activitatea pentru care se doreste obtinerea unei autorizatii se afla sau nu in aria de competenta a acesteia. In cazul in care directia respectiva ofera un raspuns afirmativ se vor incepe controalele la sediul unde se desfasoara activitatea societatii comerciale pentru a finaliza aprobarea unei autorizatii cu un proces verbal din care iese ca intreprinderea indeplineste toate conditiile de functionare ( legate de sanatatea publica, protectia muncii si protectia mediului).
In situatia in care firma nu indeplineste toate conditiile de functionare se vor face recomandari pentru schimbarea conditiilor de functionare sau se va interizce desfasurarea activitatii la sediul respectiv. La cererea fondatorilor, autoritatile vor stabili un termen care poate fi prelungit in anumite situatii, pentru indeplinirea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatii intreprinderii.
Dupa obtinerea autorizatiilor nu se termina procedura pentru autorizarea activitatii societatii comerciale. Potrivit legislatiei in vigoare anumite activitati sunt supuse si avizarii. Institutia responsabila pentru emiterea unor avize este primaria localitatii unde se stabileste sediul social al firmei. Termenul stabilit pentru eliberarea avizelor este de 30 de zile insa exista cazuri cand acest termen este prelungit. Alte institutii care emit cele mai importante licente, avize sau brevete sunt: Turism si Profesii Libere, Registrul Auto Roman, Ministerul pentru IMM, Autoritatea Rutiera Romana si Comert.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice pentru infiintari firme rapid si informatii legate de autorizarea obiectului de activitate.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 sau email: office@avocat-firme.info